Tredelad bild: Julmat i ungsform och sprit i bakgrunden, en julgran och en kvinna håller i ett glas som någon häller vin i
Ekot har tagit del av förra årets kostnader. Foto: TT/Sveriges Radio, bildmontage

Här är notan för myndigheternas julbord

De köpte starksprit för skattebetalarnas pengar
2:06 min

Det är stora skillnader i hur myndigheter bjuder sina anställda på julbord.

 

Grafik: Myndigheternas julbordskostnader

Vissa myndigheter skippar julbord av ekonomiska skäl – medan andra går på exklusiva restauranger och bjuder på både snaps och champagne.

Ekot har tagit del av förra årets kostnader för julbord för anställda, hos 20 myndigheter.

Pensionsmyndigheten och Trafikverkets huvudkontor i Borlänge och haft relativt låga julbordskostnader per person. 357 respektive 325 kronor per anställd.

Högre kostnad har till exempel Konstnärsnämnden och Forum för levande historia. I bägge fallen har julbordet hållits på exklusiva restauranger i Stockholm, med en nota på nära 1000 kronor per anställd.

Konstnärsnämnden har utöver julbordet – för skattebetalarnas pengar – köpt bland annat starksprit och sju flaskor champagne, som kostade nästan 700 kronor styck. 

– Alla fick ett litet glas champagne när man kom. Sen fick alla välja på en öl, vin eller alkoholfritt alternativ till maten. De som ville fick också ta en snaps. Enligt notan har vi druckit 13 snapsar på 28 anställda, säger Rickard Carlsson, kommunikatör vid myndigheten.

– Jag anser att det här är helt i enlighet med våra riktlinjer, som vi haft sedan 2007, som föreskriver stor restriktivitet när det gäller intern representation.

Även Justitiekanslern hade alkohol på sitt julbord. Den alkohol – som bestod av 72 starköl och 6 bag-in-box-vinare – kostade drygt 2 600 kronor och köptes på Systembolaget av en anställd. 

– Vi tycker nog att man kan göra så. Sen tycker jag att man kan säga att man inom statliga myndigheter inte bjuder på sprit, säger justitiekansler Anna Skarhed.

Av de 20 myndigheterna har två haft julbord där bara ledningnen var välkommen – Post- och telestyrelsen och Lotteriinspektionen. 

Två av myndigheterna som Ekot tittat på – Svenska institutet och Livsmedelsverket – hade inga julbord.

– Det är ju ett jättebra sätt att vara tillsammans, men det kostar ganska mycket pengar. Och vi försöker tänka att vi använder pengarna så att de räcker till lite mer saker, säger Eva Andersson personalchef på Livsmedelsverket.

Vilka andra saker handlar det om?

– Vi har andra saker som är mer riktade mot friskvård, som vi tänker friskvård. Vi har tre aktiva och bra föreningar - trädgårdsförening, idrottsförening och konstförening. Och dem sponsrar vi.

Har anställda hos er saknat julbordet?

– Nej, inte julbordet. Men vi tog bort julklappen för flera år sen, och där får vi ibland kommentarer om varför vi tog bort den, säger Eva Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".