Bildkollage med Alexander van der Bellen, Norbert Hofer och valplakat för de båda presidentkandidaterna.
1 av 2
Alexander van der Bellen (t.v.) och Norbert Hofer (t.h.) deltar i söndagens presidentval. Foto: AFP/AP/TT
Alexander Van der Bellen står med en kvinna och flera män iklädda tyrolerhattar.
2 av 2
I det österrikiska presidentvalets slutspurt vill presidentkandidaten Alexander Van der Bellen, pensionerad ekonomiprofessor, gärna visa sig folklig. Resultatet i omvalet avgörs av vem som lockar flest av de många osäkra väljarna. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio

Starkt stöd för högerpopulist i Österrikes presidentval

2:17 min

När österrikarna i morgon gör ännu ett försök att välja en ny förbundspresident ses det av många som ett avgörande för i vilken riktning landet ska gå i framtiden. Och det handlar också om hur omvärlden ser på Österrike.

De längsta applåderna fick Norbert Hofer när han talade om att inte behöva skämmas över att vara Österrikare.

– Ja, det fanns mörka sidor i vår historia, men nu blickar vi framåt sa det högerpopulistiska partiet FPÖ:s presidentkandidat när han avslutade sin valkampanj i Wiens pampiga gamla börspalats.

I Österrike ställer sig många frågan hur länge det skulle dröja innan också regeringen byts ut om Hofer skulle vinna presidentvalet.

Som så ofta under efterkrigstiden styrs Österrike av en stor koalition mellan socialdemokrater och borgerliga, en handlingsförlamad allians som förhindrar nödvändiga reformer, vilket också är en förklaring till det starka stödet för FPÖ.

– Om Hofer blir vald ökar sannolikheten för ett regerigsskifte säger statsvetaren Peter Filzmaier.

FPÖ-kandidaten vill vara en mer aktiv president än föregångarna och har förklarat att han är beredd att använda ämbetets vidsträckta befogenheter, som att avsätta regeringen om han anser att den för en skadlig politik. Det skulle bana vägen för nyval och möjligheten för hans parti att bilda regering. Med drygt 30 procent ligger FPÖ före alla andra partier i opinionsmätningarna.

Motståndarna befarar att en vinst för Hofer också skulle ge de högerpopulistiska stämningarna i Europa en kraftig skjuts.
För Österrikes del förutspår de ett mer polariserat land, där människor med utländska rötter inte behandlas som så kallade "riktiga österrikare", där motstånd mot islam blir ett större tema och där relationerna österut, inte minst med Ryssland, kommer att stärkas.

Därmed skulle Österrike bidra till att öka spänningarna inom det redan splittrade EU.

– Nu handlar det om hur vi vill att omvärlden ska se på oss, sa motkandidaten Alexander Van der Bellen vid sitt avslutande valmöte.

Han vann valet med knapp marginal i våras, innan det ogiltigförklarades och nu måste göras om. Miljöpartisten Van der Bellen ställer upp som partiobunden kandidat och säger att han vill verka för ett öppet och EU-tillvänt Österrike.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista