Demonstranter i Seoul.
1 av 5
Demonstranter tränger fram mellan avspärrningar endast 100 meter från grundarna till den korruptionsanklagade president Parks residens i Seoul. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio
Demonstranter i Seoul.
2 av 5
Demonstranter i Seoul. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio
Maskerade och omaskerade människor håller upp facklor mot den mörka himlen
3 av 5
Demonstranter på väg mot presidentpalatset. Foto: Jung Yeon-Je/TT
Demonstranter samlade på en stor bred gata
4 av 5
Demonstranter samlade i Seoul. Foto: Kim Hong-Ji/TT
Demonstranter samlade på en gata, en del bär facklor
5 av 5
Demonstranter. Foto: Jung Yeon-Je/TT

Stora demonstrationer i Sydkorea

Besvikelse över att presidenten inte avgått
1:22 min

I Sydkorea pågår nu den kanske största demonstrationen hittills mot den korruptionsanklagade presidenten Park Geun-hye.

Korrespondent Hanna Sahlberg på plats

Demonstranterna är besvikna över att presidenten inte har avgått än.

Det är sjätte helgen i rad som det hålls stora protester i Seoul. Det rör sig om över en miljon demonstranter i dag, lördag, enligt organisatörerna.

Vid tidigare protester under de gångna veckorna har demonstranterna ropat krav på att presidenten ska avgå – men i dag har det dominerande ropet i stället varit: "Grip Park Geun-hye".

"Grip Park Geun-hye"
demonstranter

Det är också första gången som demonstrationen fått tillstånd att gå så nära som 100 meter från presidentpalatsets port. Protesterna har alltså krupit närmare och närmare den korruptionsanklagade presidentens residens.

Under veckan som gått misslyckades oppositionspartierna med att få parlamentet att rösta om att få Park Geun-hye ställd inför riksrätt, men de har nu hunnit samla sig och har lovat att hålla en omröstning om riksrätt nästa fredag, den nionde november, om inte presidenten går med på att avgå innan dess.

Parks konservativa parti har sagt att man vill att hon ska få sitta kvar till slutet av april. En av anledningarna till det är att partiet i dagsläget inte har någon stark kandidat att ställa upp med i presidentvalet.

Medan människor sitter med tända ljus på de centrala gatorna i Seoul märks en tydlig besvikelse över att en president som utreds för maktmissbruk och korruption tillsammans med sina närmaste vänner och medarbetare, fortfarande sitter kvar vid makten. Talarna uttrycker också sin besvikelse över det man anser är veliga oppositionspolitiker.

Relaterat

Mer om Sydkorea

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".