Bildkollage med Matteo Renzi och Beppe Grillo.
1 av 2
Premiärminister Matteo Renzi och Femstjärnerörelsens Beppe Grillo står på olika sidor i folkomröstningen. Foto: AFP/TT
Valentina Caracciolo och Alessandro Faensa från center-vänsterpartiet Demokratiska partiet, som hoppas på ett ja i Italiens folkomröstning. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio
2 av 2
Valentina Caracciolo och Alessandro Faensa från center-vänsterpartiet Demokratiska partiet, som hoppas på ett ja i Italiens folkomröstning. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio

Slutspurt inför folkomröstning i Italien

"Det har sällan handlat om sakfrågor i debatterna mellan Renzi och Grillo"
2:04 min

Mycket står på spel i söndagens italienska folkomröstning om konstitutionen, eftersom premiärminister Renzi hotar att avgå om det blir ett nej. Ja-sidan avslutade sin kampanj med en cykeltur i Rom.

Cykelmanifestation gick mellan de regeringsbyggander som berörs av de förändringar i grundlagen som folkomröstningen handlar om.

Regionpolitikern Gian Paolo Manzella berättar varför han stödjer ja-sidan, trots att den vill centralisera och minska regionernas makt.

– Det finns för många särintressen, säger han.

Ja-sidan vill se snabbare beslutsgångar och större effektivitet. De vill minska senatens makt i det tvåkammarsystem, där varje beslut tas två gånger.

På ett av regeringspartiet Demokratiska partiets lokala kontor, berättar Alessandro Faensa att valrörelsen har varit lång och aggressiv.

– Det har sällan handlat om sakfrågor i debatterna mellan premiärminister Renzi och Femstjärnerörelsens Beppe Grillo, som dominerar nejsidan, med populistisk retorik med angrepp och överdrifter.

Att Matteo Renzi har hotat att avgå vid ett nej har lett till att folkomröstningen för många handlar om att rösta ja eller nej till Renzi.

Men för partikollegorna är avgångshotet logiskt. Renzi kom till makten på grund av sitt reformprogram.

– Han är kompromisslös som politiker och det är uppfriskande, säger Valentina Caracciolo.

Men markanden och omvärlden oroas av ökad politisk osäkerhet i Italien. Ändå finns en möjlighet, att om Renzi får hela parlamentets stöd, så kan han till och med komma tillbaka och ombilda regeringen. Men Beppe Grillo och Femstjärnerörelsen som är Italiens näst största parti, hoppas på nyval.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".