Skotthål i Rinkeby
1 av 6
Skotthål efter dödsskjutning i Rinkeby Foto: Janerik Henriksson/TT
Platsen för skottlossning i Rinkeby.
2 av 6
Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Cafe vid Rinkebystråket efter dödsskjutningar
3 av 6
Härinne på Mynta Café skedde dödskjutningarna. Foto: Fredrik Ramel/ Sveriges Radio
Poliser i Rinkeby efter skottlossning.
4 av 6
Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Poliser i Rinkeby efterskottlossning.
5 av 6
Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Café Myntan där dödskjutningarna skedde
6 av 6
Café Myntan håller stängt efter dödskjutningarna. Foto: Fredrik Ramel/ Sveriges Radio

Ännu inga misstänkta för dubbelmordet i Rinkeby

Tillgången på vapen och narkotika det största problemet
2:18 min

Polisen har fortfarande inga spår efter de som låg bakom dubbelmordet i Rinkeby i nordvästra Stockholm på fredagskvällen. Ännu finns inga misstänkta eller gripanden.

Polisen i Stockholm är förtegen om vad utredningsarbetet hittills gett. Mats Eriksson är kommunikatör på Stockholmspolisen.  

– Vi jobbar intensivt, framför allt med inre spaning och försöker se möjliga samband, se vilka personer som kan ligga bakom det här.

Men har ni något spår på vilka det kan röra sig om?

– Vi har inga misstänka i nuläget och heller inga gripna.

Dubbelmordet ägde rum i ett kafé i Rinkeby vid niotiden på fredagskvällen. Fortfarande är uppgifterna kring händelsen knapphändiga. Identifieringen av offren har ännu inte slutförts och uppgifterna om antalet gärningsmän är osäkra. Minst två personer, kanske fler säger polisen. Under dagen har polisen fortsatt att höra vittnen och kontrollerat tips som kommit in.

Många boende i Rinkeby är i dag chockade. Stadsdelsnämnden har en krisgrupp på plats och Ungdomens hus håller öppet för de som vill prata med någon. Stadsdelsnämndens ordförande, socialdemokraten Mia Päärni säger att våldet sätter djupa spår.

– Jag tror att vi alla känner oss ledsna. Vi är ju boenden i stadsdelen allihop och det berör oss personligen. Och man tänker ju på barnen och de anhöriga – hur de känner i dag. Men jag är också politiker och jag känner att vi har misslyckats.

Zeinab har bott i över 20 år i Rinkeby. Hon var på mordplatsen på fredagskvällen tillsammans med flera andra mammor – och hon är rädd.

– Alla mammor kom ut och grät jättemycket. Vi är jätteoroliga. Alla som har barn – särskilt de som har ungdomar och speciellt de som har killar lever med rädsla.

På senare tid har flera skjutningar och mord inträffat i området. Mohamed Nuur, som är ordförande för Socialdemokraterna i grannstadsdelen Tensta och själv bor i Rinkeby, säger att han tror att tillgången på vapen och narkotika är det största problemet.

– Förut var det vanligt med slagsmål – var man arg på någon så bråkade man. Men om man i dag är arg på någon – då skjuter man den personen.

– Har man narkotika i sin kropp så tänker man inte klart. Och föräldrarna vågar inte tillrättavisa ungdomarna heller för de är själva rädda för sin säkerhet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".