En stor massa journalister trängs för att fotografera Alexander Van der Bellen
Fotografer och TV-journalister tar foton av Alexander Van der Bellen när han lämnar vallokalen. Foto: Joe Klamar/TT

Nu röstar Österrike i ödesvalet

Stor uppmärksamhet – medier från hela världen på plats
2:09 min

Efter en rekordlång valkampanj väljer österrikarna i dag en ny president.
För många är det ett ödesval som också kan få konsekvenser för Europa.

Valet står mellan två ytterlighetskandidater – Norbert Hofer från det högerpopulistiska FPÖ, och den oberoende, tidigare partiledaren för miljöpartiet de gröna, Alexander Van der Bellen.

– En seger för Hofer skulle innebära en kraftig kursändring i Österrike. Det skulle betyda slutet för öppna gränser och slutet för en positiv inställning till EU, sa en ung kvinna som just gett sin röst till Alexander Van der Bellen.

Österrikes internationella anseende var avgörande för flera av dem jag mötte utanför en vallokal i centrala Wien. För Marie-Christine var Van der Bellen den minst dåliga kandidaten.

– Hofers åsikter stämmer inte överens med våra. Vi röstade på Van der Bellen för att han kan förmedla en positiv bild av Österrike i omvärlden.

Vanligtvis väcker ett presidenval i Österrike ingen större uppmärksamhet men den här gången är medier från hela världen på plats för att skildra det som också många väljare här ser som ett ödesval för landet och Europa.

– Det har en viktigt symbolverkan. Vi ser utvecklingen runtomkring oss, i Polen, Ungern, Frankrike och Tyskland. Det är på tiden att vi sätter stopp för de högerpopulistiska strömningar som breder ut sig, tyckte Martin.

För en äldre kvinna var Norbert Hofer den mest sympatiske kandidaten. Om han vinner ser hon redan fram emot nästa val.

– Nästa parlamentsval blir det avgörande, säger hon.

Innan presidentvalet är avgjort spekuleras det redan om när det blir nyval i Österrike. Få tror att den sittande koalitionsregeringen håller ihop två år till och vid ett nyval skulle Hofers parti FPÖ, med nuvarande opinionsläge bli klart störst.

Presidentvalet i dag väntas bli väldigt jämnt, precis som vid det första försöket som ogiltigförklarades och som Van der Bellen vann i maj med knapp marginal.

Mer om Daniela Marquardt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".