Van der Bellen ser glad ut och sträcker ut armarna i en segercgest
Alexander Van der Bellen Foto: Vladimir Simicek/TT

Van der Bellen blir Österrikes president

P1
Sänds kl. 04.35 - 05.00

Alexander Van der Bellen har vunnit det österrikiska presidentvalet. Enligt det preliminära resultatet får han 53,6 procent av rösterna.

Vår korrespondent på plats i Wien

Alexander Van der Bellens motkandidat högerpopulisten Nobert Hofer har erkänt sig besegrad och gratulerat vinnaren.

– Valresultatet är en tydlig signal att en majoritet av österrikarna är optimistiska och medvetna om Österrikes roll i Europa, sa Alexander Van der Bellen.

Det var ett oväntat snabbt och tydligt resultat som presenterades här i valhögkvarteret i presidentpalatset Hofburg.

En väljarundersökningar visar att det avgörande för många var att Van der Bellen uppfattas som en bättre representant för Österrike i utlandet, och hans positiva inställning till EU, i motsats till Norbert Hofer och hans parti FPÖ:s kritiska EU-hållning.

Här antas också omvärldshändelserna sedan det ursprungliga valet hölls i maj, Brexit-omröstningen och Donald Trumps valseger i USA, ha verkat avskräckande för österrikiska väljare.

Van der Bellen blir Västeuropas förste gröne folkvalde statschef och hans främsta uppgift blir nu att samla landet som är ännu mer polariserat efter den utdragna och bitvis aggressiva valkampanjen.

Valet av honom är också en tydlig signal till de etablerade partierna, socialdemokraterna och det borgerliga österrikiska folkpartiet. Många österrikare är trötta på de återkommande stora koalitionerna där partierna snarare blockerar varandra än samarbetar för nödvändiga reformer.

Relaterat

Mer om Österrike

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".