Italiens premiärminister Matteo Renzi meddelade i ett tal vid midnatt att han avgår efter nederlaget i söndagens folkomröstning.
1 av 3
Italiens premiärminister Matteo Renzi meddelade i ett tal vid midnatt att han avgår efter nederlaget i söndagens folkomröstning. Foto: Gregorio Borgia/TT
Italiens premiärminister när han röstade i folkomröstningen.
2 av 3
Italiens premiärminister Matteo Renzi när han röstade i söndagens folkomröstning. Foto: Antonio Calanni/TT
En man lägger ner sin valsedel i ett hål
3 av 3
Nu har vallokalerna stängts. Foto: Filippo Monteforte/TT

Italiens premiärminister avgår

Folkomröstningens efterdyningar i Vaken med P3 och P4
9:10 min

Italiens premiärminister Matteo Renzi kommer att avgå sedan nej-sidan vunnit "tydligt" i folkomröstningen.

Matteo Renzi meddelar att han avgår och säger att han "tar fullt ansvar" för det "extremt tydliga" resultatet i folkomröstningen.

Renzi säger i ett tal också att nej-sidan nu måste komma med ett tydligt förslag, sedan italienarna röstat ett klart nej till hans förslag till ny författning.

Flera höga politiker har under kvällen krävt att Renzi nu avgår. Bland annat kommer kravet från Renato Brunetta, ledare i parlamentet för Silvio Berlusconis parti Forza Italia samt och Matteo Salvini, ledare för partiet Lega Nord.

Matteo Renzi hade inför folkomröstningen själv sagt att han skulle avgå från sin post om han förlorade.

Renzis förslag var tänkt att minska storleken på och inflytandet från senaten, en av parlamentets två kamrar. Makt skulle också överflyttas från regionerna till centralregeringen i Rom. Kritiker, långt ut på vänsterkanten och bort till extremhögern, anser att förslagen var illa genomtänkta.

Finansmarknaden och europeiska politiker har fruktat att en seger för nej-sidan kan skapa politisk instabilitet och förnyat kaos för de redan illa åtgångna italienska bankerna, något som skulle kunna driva eurozonen mot en ny kris.

Efter beskedet om att nej-sidan vann har euron fallit mot dollarn, och terminshandeln på de amerikanska börserna tappat, enligt Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".