Stor seger för Sioux

2:28 min

I ett mycket överraskande beslut har amerikanska myndigheter beslutat att inte tillåta att den omstridda oljeledningen i delstaten North Dakota dras som planerat. Nu ska andra vägar för ledningen istället utredas.

Beskedet är en mycket stor seger för Standing Rocks siouxstam, och för de tusentals människor som i månader protesterat mot oljeledningens inverkan på miljön, och kommer samtidigt som en tvångsevakuering av protestlägren i dag skulle ha inletts.

Uråldrig sång och musik hördes över hela Standing Rock efter beskedet att Sioux-stammens kamp mot oljeledningens planerade väg under Missourifloden tycks ha lönat sig.

Beslutet meddelades sent i går kväll, och innebär alltså ett nej till den plan oljebolagen haft, att låta ledningen löpa under de vattendrag där en oljeläcka skulle vara katastrofal, och på den mark som den amerikanska ursprungsbefolkningen betraktar som helig.

En av aktivisterna i Standing Rock, John Quigley, konstaterar att det nu är olagligt att försöka dra ledningen under floden, och att det är en enorm seger.

Kampen mot oljeledningen har pågått i månader, kallats en av århundradets mest symboltyngda miljöstrider, och dragit till sig stöd långt bortom siouxstammen i Standing Rock.

Miljöaktivister, krigsveteraner och stjärnor från musik- och filmindustrin har strömmat till tältlägren, och många har skadats, flera av dem mycket allvarligt, när polis och myndigheter försökt driva bort demonstranterna med gummikulor, tårgas, vatten- och ljudkanoner.

Standing Rock sioux-stammens ordförande Dave Archambault har varit en av motståndets frontfigurer, och han tackar nu alla som engagerade sig så hårt så att hans folk nu vunnit striden om vattnet och miljön.

Men alla inblandade vet att striden om oljeledningen inte är över.

Den nästan 200 mil långa ledningen är nästan färdigbyggd, löper genom fyra delstater och gynnar användningen av fossila bränslen.

Detta är något som aktivisterna vill fortsätta kämpa emot, medan investerare och en majoritet republikanska politiker på både lokal och nationell nivå kommer fortsätta slåss i domstolar och på andra sätt för att driva sitt projekt vidare.

Oljeledningens förespåkare ser avslaget som ett tillfälligt hinder och anser att president Barack Obama och hans politiska motiv ligger bakom beslutet.

Om bara några veckor blir Donald Trump president i USA. Han har dels haft egna ekonomiska intressen i oljeledningen, och har lovat att den ska slutföras.

Vid Standing Rock firar man fortfarande, men många där har i natt beslutat att stanna kvar, för att vara beredda på nästa steg.

Ett längre reportage om läget i North Dakota sänds i dag i P1 Studio Ett på eftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista