Jubel Van der Bellens seger.
Lättna efter Van der Bellens seger. Foto: AFP PHOTO / JOE KLAMAR

Lättnad efter Van der Bellens seger

FPÖ vill satsa allt på nästa parlamentsval
1:54 min

Glädjen visste ingen ände på Alexander Van der Bellens valvaka igår kväll.

Efter den elva månader långa valkampanjen, med ett ogiltigförklarat val, och sedan ett uppskjutet omval, var lättnaden enorm hos hans kampanjmedarbetare. Det kunde också höras hos väljare i Wien-natten.

– Är det verkligen klart, undrade Katrin Gassner, som bara strax innan hade hört om valresultatet och blev klart lättad när hon fick veta att det stämde.

Avgörande för stödet till Van der Bellen var uppfattningen om honom som en bättre representant för landet internationellt och stödet för hans pro-europeiska hållning. Med en öppen inställning till minoriteter och flyktingar, som hans familj också var när han kom till Österrike som litet barn, så skilde sig Van der Bellen dramatiskt från sin motkandidat högerpopulisten Norbert Hofer från det EU-kritiska och främlingsfientliga partiet Österrikes frihetliga parti, FPÖ.

Stor lättnad kunde också höras runt om i Europa, inte minst i Tyskland, där man befarade en kraftig omsvängning i det vanligtvis nära allierade grannlandet.

Trots förlusten talade FPÖs partiledare Hans Christian Strache om en historisk framgång.

– Aldrig tidigar har partiet varit så starkt, sa han. Det blev tydligt redan under valkvällen att partiet nu vill satsa allt på nästa parlamentsval, som mycket väl kan komma att tidigareläggas till nästa år på grund av de interna motsättningarna inom den sittande koalitionsregeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".