Al-Shabaab-soldater Foto: Farah Abdi Warsameh/TT
Al-Shabaab-soldater är fortfarande ett hot i Somalia Foto: Farah Abdi Warsameh/TT

Komplicerat val i Somalia

1:44 min

I Somalia pågår ett sorts val just nu, trots splittringar inom landet och hot från terrorgruppen al-Shabaab.

Valsystemet är komplicerat och ytterst få får rösta. Flera gånger har valet till president skjutits upp. Men FN-chefen i Somalia, Michael Keating tror att det kommer bli klart under december.

Om allt går enligt plan så kommer valet till talman vara klart under nästa vecka, och valet till president två veckor senare, säger Michael Keating, Fn:s särskilde sändebud till Somalia och chef för UNSOM, Fn-missionen i landet.

Valet kallas här för en valprocess, eftersom den inte är allmän. Intressekonflikter och klanväldet har lett fram till en kompromiss. Landets klaner tar fram listor på väljare som ska rösta på parlamentariker.

51 röstande per parlamentariker, närmare bestämt. 275 platser finns det i parlamentet vilket innebär att bara 14 025 somalier verkligen röstar. Och det genom ombud, för det är sedan parlamentarikerna som ska välja en president. Det är komplicerat, men många ser ändå det här som ett framsteg.

Vid det förra valet var det bara var 135 klanäldste som valde landets parlament. Terrorgruppen al Shabaab har dock inte stört processen så mycket som många befarat. Däremot har det varit många anklagelser om oegentligheter, mutor, fusk och hot om parlamentsplatserna.

Michael Keating är ändå optimist, ett federalt system byggs upp, den politiska kulturen förändras och all korruption har också exponerats i media och den allmänna debatten, vilket är bra, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista