Martin Brusewitz
Foto: Foto: Martin Brusewitz/TT

"En våg av lycka genom lägret"

0:59 min

Frilansjournalisten Martin Brusewitz var på plats i Standing Rock när beskedet om den stoppade oljeledningen nådde befolkningen.

– Man hörde hur det steg glädjerop och det gick liksom en våg av lycka genom lägret. Det är som ett litet torg i mitten av lägret där det samlades folk och det blev sång och dans. Sedan uppstod någon sorts förvirring: Vad händer nu? Ska vi vara kvar här? Och så klart var många också skeptiska. Många trodde inte på det här, säger Martin Brusewitz.

Kampen mot oljeledningen har pågått i månader, kallats en av århundradets mest symboltyngda miljöstrider, och dragit till sig stöd långt bortom siouxstammen i Standing Rock.

Hur avgörande är det här beslutet?
– Det är en stor seger, säger många. Men som en aktivist sa till mig: I en sådan här kamp måste man fira varje framgång. Ikväll firar vi men imorgon är vi tillbaka. Så det är tudelat, säger Martin Brusewitz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista