Matteo Renzi (vänster avgår efter folkomröstningen. Beppe Grillo kräver nyval.
Matteo Renzi (vänster avgår efter folkomröstningen. Beppe Grillo kräver nyval. Foto: TT

Lugn marknad efter Renzis avgång

Osäkerhet kring den politiska framtiden
1:16 min

De europeiska börserna har gått upp under förmiddagen, dagen efter att Italiens premiärminister Matteo Renzi sagt att han avgår efter att ha förlorat gårdagens folkomröstning.

– Dramatiken har uteblivit, vi ser istället ser att marknaden hade redan inprisat osäkerheten, resultatet var ju inte överraskande, säger Carl Hammer, chefstrateg på banken SEB.  

Men räntorna på italienska statpapper har gått upp, liksom räntorna i så kallade svagare euroländer som Spanien och Portugal.

– Det är helt naturligt eftersom osäkerheten har ökat. Men skillnaden mellan tyska och italienska statspapper, räknat i räntepunkter, var större för två veckor sedan.

Borde inte räntorna gå upp mer, med tanke på den italienska bankkrisen och den politiska oron?

– Efter att Trump vann valet i USA har räntorna stigit. Alltså, vi har redan haft en ränteuppgång. Detta försvårar för Europeiska centralbanken att avsluta sitt stödprogram med köp av statsobligationer. Detta gör i sin tur att räntorna hålls tillbaka.

I veckan förväntas ECB lämna besked om att stödprogrammet förlängs – det ska egentligen avslutas i mars.  

Men osäkerheten kring de italienska bankerna fortgår, och valresultatet har inte gjort det lättare för dem att skaffa nytt kapital.

Italienska banker har på en stor andel dåliga lån, Efter att italiensk ekonomi gått kräftgång sedan finanskrisen 2008, har andelen dåliga lån i bankerna växt. ECB som sköter banktillsynen inom eurozonen sedan 2014, kräver därför att bankerna stärker sina balansräkningar. Men det har varit svårt för de krisdrabbade bankerna att locka till sig nytt kapital.

Att Matteo Renzi avgår påverkar förutsättningarna för den krisande banken Monte dei Paschis pågående nyemission. Banken har sedan i somras försökt få in 5 miljarder euro i nytt kapital, men misslyckats. Nu pågår ett försök som leds av JP Morgan som rådgivare. De oreglerade krediterna lyfts ut ur bankens balansräkning och säljs till privata fonder.

Men den osäkerhet som följer med en ny regering påverkar priset - kommer den fullfölja de reformer som Renzi föresatte sig att genomföra. Osäkerheten kring den politiska framtiden kan göra att investerarna tom hoppar av, skriver Financial Times.

I veckan kommer JP Morgan att lämna besked, hur fonderna tänker, men skulle det inte bli någon affär, så är det både ett slag mot banker och italienska hushåll.

Kan inte bankerna sälja sina dåliga lån och på så vis skaffa nytt kapital, återstår ett upplägg som följer den nya europeiska banklagstiftningen. Den innebär att ägarna ska ta en största smällen, via så kallade bail-in regler, det vill säga att aktie- och fordringsägare får sina innehav nedskrivna i värde eller omvandlade till aktiekapital. Detta kan bli kännbart för italienska hushåll, som är stora sparare i bankobligationer. Vid tidigare bankkonkurser har privatpersoner förlorat stora belopp på bankobligationer som blivit värdelösa.

Relaterat

Mer om Italien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".