Svenskar luras till dyra semesterklubbar

Trots alla varningar från Konsumentverket om time share och semesterklubbar blir många svenskar fortfarande lurade att köpa alldeles för dyra andelar i semesterboenden.

Konsument Europa, som är den del av konsumentverket som hanterar dessa ärenden, har hittills i år tagit emot 156 fall, en svag ökning jämfört med samma period förra året.

– Det är många som i sin vildaste fantasi aldrig drömt om att de en mulen eftermiddag på semestern skulle ingått ett avtal för 150 000 kronor och sedan vara bundna att åka till samma semesteranläggning är efter år.

– De blir övertalade att skriva under det här med otroligt aggressiva försäljningsmetoder. De fattar inte att de verkligen gått på det, säger Ea Hamilton, rådgivare på Konsument Europa.

Svenska ungdomar blåser medelålders par
Ofta är det svenska ungdomar som lockar med sig medelålders par till säljmöten under förespegling att de ska hämta en vinst de vunnit på en lott som de just skrapat eller att de ska delta i en kundundersökning.

Men i själva verket börjar en övertalningsprocess som kan hålla på i flera timmar. Och säljarna ger sig inte förrän kontrakten är underskrivna.

Den här försäljningsmetoden är inte ny. Trots Konsumentverkets varningar luras flera svenskar varje år att köpa alldeles för dyra andelar i semesterboende när de semestrar på Kanarieöarna eller spanska solkusten.

Så här års är det många som reser till Rhodos och där förekommer den här typen av lurendrejeri också.

Finns EU-lagstiftning
Problemet är så stort att det finns konsumentlagstiftning inom EU när det gäller time share. Och då kan man ångra köpet.

Ett time share-avtal gäller minst tre år. Men har man gått med i en semesterklubb, som gäller kortare tidsperioder, är det värre.

– Är det semesterklubbar så finns ingen ångerrätt och ingen lagstiftning.

Så semesterklubbar är ett sätt att kringgå lagstiftningen?

– Absolut. Det är branschens smarta sätt att lura folk in i någonting de inte vill ha och inte kan ångra.

Vill man sälja sin semesterandel på andrahandsmarknaden så kan man inte räkna med att få tillbaka de pengar man lagt ut, om man får den såld vill säga.

Luras på flera sätt
Som om det inte skulle vara nog så kan man dessutom bli lurad flera gånger på samma semesterandel.

– Vi har ju sett ärenden där folk blivit lurade både en och två gånger av återförsäljarföretag. Det finns ytterligare en variant, det är så kallade rättshjälpsföretag som ringer upp konsumenten och säger att de har hört talas om lurendrejeriet och nu är villiga att hjälpa till – men det kostar en slant, säger Ea Hamilton rådgivare på Konsument Europa

Anne Parichart Eriksson
anne.parichart@sr.se