Förkylning
Studien visar ett tydligt samband i tid mellan en köldknäpp och utbrott av influensa. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny forskning: Köldknäpp sätter igång influensan

Nicklas Sundell om nya rönen
1:38 min

Det finns ett tydligt samband mellan vinterns första köldknäpp och utbrottet av influensan. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

– Vi har tittat på tre hela säsongen och totalt 20 000 virusprover från folk som sökt vård i Göteborgsområdet och jämfört detta med väderleken, säger Nicklas Sundell, ansvarig forskare för studien.

Genom att jämföra förekomsten av influensavirus med väderdata från SMHI har Nicklas Sundell och hans forskarkollegor kunnat slå fast ett samband mellan säsongens första köldknäpp och utbrottet av influensan.

Enligt studien är sambandet tydligt: ungefär en vecka efter den första riktigt kalla perioden börjar influensautbrotten ta fart. Det beror antagligen på att viruspartiklarna får bättre flygförmåga i kallt och torrt väder och kan färdas längre, säger Nicklas Sundell.

– När man blir sjuk i influensa så finns det levande virus i de övre luftvägarna som man hostar upp. De här partiklarna omges av lite vätska och om det är kallt och torrt ute så avdunstar den vätskan och partiklarna blir mindre och kan flyga avsevärt mycket längre och infektera många andra.

Den nya studien vid Sahlgrenska akademin visar också det inte bara är säsongsinfluensan som påverkas av vädret. Även RS-viruset och Coronaviruset är vanligare vid kall och torr väderlek, medan det vanliga förkylningsviruset, rhinoviruset, inte verkar påverkas av väderfaktorer.

Men det som framför allt är nytt och intressant med den aktuella studien, menar Nicklas Sundell är det tydliga sambandet i tid mellan den första köldknäppen och utbrott av influensa. En kunskap sjukvården kan ha stor nytta av.

– Får man en köldknäpp så kan det ju vara läge att gå ut och informera riskgrupper om att det är dags att vaccinera sig. Och därtill kommer ju sjukvården att få en ökad belastning och då kan man ta höjd för det och planera för ett ökat vårdbehov.

Nicklas Sundell poängterar att det inte bara är kyla som gör att influensa sprids, utan att det är fler faktorer som samverkar. Det måste till att börja med finnas personer som redan bär på smittan och det måste finnas en tillräckligt stor andel människor i samhället som är mottagliga för influensasjukdom.

– Det finns andra studier som visar att kall väderlek också påverkar våra slemhinnor, så att vi blir mer mottagliga för virus. Så det är troligt att kylan påverkar också på det sättet. Men det är inget vi har tittat på i vår studie, säger Nicklas Sundell.

Enligt Folkhälsomyndigheten startade årets influensaepidemi för ett par veckor sedan. Antalet influensafall väntas nu öka fram till en topp någon gång i januari-februari.

Riskgrupper rekommenderas att vaccinera sig, men en som i alla fall ännu inte gjort det är Josefin Cragul Sparavec, som Ekot träffar på stan i Borås.

– Jag vaccinerade mig inte förra året heller, men jag har klarat mig - peppar, peppar... Så vi får se. Jag äter jättemycket apelseiner, kanske det hjälper till.

Relaterat

Mer om Medicin & hälsa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".