Brand på Norra Grängesbergsgatan.
Misstanken gäller branden i en moské i Malmö den 11 oktober. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio

Man anhållen för terrorbrott efter moskébrand

"Misstänks för terrorbrott genom mordbrand"
0:50 min

En man i 30-årsåldern har anhållits misstänkt för terrorbrott. Misstanken avser moskébranden i Malmö den 11 oktober och målet handläggs vid riksenheten för säkerhetsmål.

Mannen som är i 30-årsåldern anhölls i lördags kväll misstänkt på sannolika skäl för terroristbrott genom grov mordbrand. 

– Misstanken avser branden i en moské den 11 oktober i Malmö, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

IS har tidigare tagit på sig branden men de uppgifterna har ifrågasatts.

Målet handläggs vid riksenheten för säkerhetsmål men chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström är förtegen kring uppgifter rörande fallet och hur 30-åringen kan kopplas till branden. 

– Det kan åklagaren inte i det här skedet gå in på. Hon kommer inte att kunna lämna någon ytterligare information förrän tidigast efter en eventuell häktningsförhandling,  säger Karin Rosander på Åklagarmyndigheten. 

Senast vid lunchtid i morgon måste åklagaren komma in med en begäran om att häkta mannen. Den misstänkte 30-åringen nekar till anklagelserna.

– Det enda jag kan säga är att han förnekar brott. I övrigt kan jag inte kommentera, säger mannens advokat Lars Edman till SVT Nyheter Skåne.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".