Matteo Renzi, Italien
Foto: Foto: Maurizio Brambatti/TT

Matteo Renzi – energisk socialdemokrat med reformiver

Beatrice Janzon summerar Renzis tid vid makten
2:32 min

Italien har haft fler än 60 regeringar sedan andra världskriget och mycket politisk turbulens. Nu står landet inför en osäker framtid igen. Premiärminister Matteo Renzi tillträdde för snart tre år sedan med en stor reformiver och var till början mycket populär.

Matteo Renzi var borgmästare i Florens, 39-årig trebarnspappa och oprövad i rikspolitiken. Han var ovanligt ung som politiker när han tillträdde som premiärminister. Renzi blev inte vald utan tog över makten efter Enrico Letta genom en sorts politisk kupp hos socialdemokraterna i Demokratiska partiet 2014.

Han hade stora ambitioner, visade en enorm energi och ville reformera Italien i rekordfart. Helst med en reform i veckan eller månaden. Landet hade halkat efter ansåg många i Italien, särskilt efter alla år med Silvio Berlusconi vid makten.

Italien hade backat inom flera områden. Ekonomin hade stagnerat och ungdomsarbetslösheten var skyhög på över 40 procent, en hel generation beskrivas som förlorad.

"Tror du på Renzi?" var den stora frågan i Italien. "Vi har inget annat val" svarade många italienare. Han betraktades nästan som en frälsare som skulle rädda landet.

Renzi lovade många nya lärare i skolan och att skapa fler jobb genom att öppna upp marknader för olika yrkesgrupper och företag. Många italienare anser att Renzi skapat stabilitet, förbättrat bilden av landet i omvärlden och stärkt positionen i EU. Bland många har han varit mycket populär. När han beställde en glassvagn till sin arbetsplats och delade ut glasstrutar blev det rusning efter cykelglassvagnar till fester och arrangemang i Italien.

Flera reformer gled smidigt genom parlamentet. Men till en början fanns en oro hos politiska bedömare för att det gick alltför lätt för premiärminsitern att genomföra stora förändringar. De varnade för att en brist på opposition kunde påverka demokratin negativt och att populistiska strömningar kunde stärkas mer. Renzi har dominerat partiet och omgivit sig med en liten krets.

Men flera förändringar blev också impopulära och många har inte märkt några förbättringar i vardagsekonomin. Den höga arbetslösheten tär. Socialdemokraten medgav efter en tid att det var svårare än han trodde att modernisera Italien och att det skulle krävas väldigt mycket för att få landet på fötter. Nu fick han nej till sin reform om att minska senatens befogenheter som skulle vara ett sätt att förändra den klumpiga maktapparen. Meningen var också att överföra makt från regionerna till centralregeringen men kritikerna ansåg att förslagen var illa genomtänkta.

Folkomröstningen blev ett bakslag som ledde till att Matteo Renzi meddelade att han avgår.

Relaterat

Mer om Italien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".