Delad bild: Valaffischer på Alexander Van der Bellen och en EU-flagga.
Van der Bellen vann presidentvalet i Österrike. Foto: Ronald Zak/AP/TT, Frank Augstein/AP/TT

Agneta Ramberg: "Ett ödesår för Europa"

Ekots utrikeskommentator om det nya Europa
2:34 min

Det råder lättnad i Bryssel efter presidentvalet i Österrike. Men nu väntar ett politiskt ödesår för Europa, säger Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg.

Den gröne oberoende kandidaten Alexander Van der Bellen besegrade konkurrenten Norbert Hofer från det högernationalistiska FPÖ med oväntat stor marginal.

Opinionsundersökningar tyder på att det slutliga valresultatet kommer att stanna på 53,3 mot 46,7 procent.

Om Norbert Hofer hade vunnit hade det varit första gången sedan andra världskriget som ett europeiskt land valde en president från yttersta högern.

– Valresultatet i Österrike har ett väldigt symbolvärde och fungerar som en politisk temperaturmätare. Detta efter de systemchocker som det brittiska beslutet att lämna EU och Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet blev i europeiska huvudstäder, säger Agneta Ramberg.

Det finns de som vill tolka resultatet i den österrikiska folkomröstningen som att de politiska vindarna har börjat vända i Europa.

– Men då ska man komma ihåg att nästan 47 procent i Österrike röstade på Norbert Hofer och att FPÖ kan bli största parti vid ett eventuellt nyval nästa år, säger Agneta Ramberg.

Samtidigt dämpas glädjen och lättnaden över utgången i det österrikiska presidentvalet av resultatet i folkomröstningen i Italien. Där avgår nu premiärminister Matteo Renzi efter att italienarna med bred marginal har sagt nej den författningsändring som Matteo Renzi ville genomföra.

– I Bryssel ses detta som oroande men inte katastrofalt och inte riktigt som en populistisk anti-EU-röst, säger Agneta Ramberg.

Nu väntar ett politiskt ödesår i ett djupt polariserat Europa. I vår är det parlamentsval i Nederländerna där ett starkt högerpopulistiskt parti deltar. Ett mycket viktigt presidentval i Frankrike väntar. I Tyskland är det val hösten 2017.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".