Börsbolaget Hexagons vd Ola Rollén.
Hexagons vd Ola Rollén. Foto: Alessandro Della Bella/AP/TT.

Misstankarna mot Hexagons vd kvarstår

"Utredningen pågår med full styrka"
0:33 min

För en månad sedan släpptes Hexagons vd Ola Rollén från häktet i Oslo, men misstankarna mot honom kvarstår, uppger åklagaren.

Ola Rollén är vd för det svenska mätteknikbolaget Hexagon som är registrerat på Stockholmsbörsen och har 16 000 anställda i 46 länder. I slutet av oktober i år häktades han i Oslo, misstänkt för insiderhandel.

Misstankarna grundar sig i investeringen i Next Biometrics. Ola Rollén är delägare i företaget Greenbridge Partners som i sin tur köpte 284 000 aktier i det norska företaget Next Biometrics ASA i oktober förra året.

För en månad sedan, den 5 november, släpptes Ola Rollén fri, efter en vecka i häktet i Oslo. Utredningen mot honom fortsätter och misstankarna har varken stärkts eller försvagats sedan häktningen, enligt Marianne Bender, åklagare vid Økokrim, Norges motsvarighet till svenska Ekobrottsmyndigheten.

– Misstankarna mot Rollén är samma nu som när han blev frisläppt från häktet i Oslo. Utredningen pågår med full styrka, säger Bender.

När kommer åtal, eller beslut om att utredningen läggs ned?

– Det är för tidigt att säga hur lång tid förundersökningen kommer att ta. Jag kan inte uttala mig om vad vi hittills gjort i utredningen, eller vad vi kommer att göra, säger hon.

Enligt åklagaren har ingen annan än Ola Rollén delgivits misstanke i utredningen.

Kort efter att Rollén släpptes ur häktet meddelade han, via en telefonpresskonferens, att han fortsätter sitt arbete som vd.

– Jag är väldigt ledsen för den skada som hela den här situationen har orsakat för Hexagon, dess aktieägare, Greenbridge partners och min familj. Mitt samvete är rent. Jag känner förtroende för att jag inte gjort någonting olagligt och jag vet att den här saken kommer att bli utredd, sade Ola Rollén under den presskonferensen.

När nyheten om misstankarna mot Rollén blev offentliga backade Hexagon på börsen med nära tio procent. Aktien har fortfarande inte återhämtat sig från det tappet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".