Ryssland skickar folk till Mars

De kommande tio åren satsar Ryssland på att bygga en ny rymdfarkost som ska ta folk till Mars och den ryska rymdindustrin ska skicka upp fler satelliter som ska användas för väder, telekom och tv. Rymdprogrammet kostar cirka 80 miljarder kronor. Det är mindre än de 125 miljarder som Nasa spenderar varje år.

En rysk man jag pratade med sade med förtjusning att USA trots alla pengar är ett land utan stake – det är Ryssland som bär rymden på sina breda axlar.

Har en bråkdel av USA:s budget
Rysslands nya tioåriga rymdprogram kostar cirka 80 miljarder kronor. Det är mindre än de 125 miljarder som NASA spenderar varje år.

Trots det är det ryska Soyuz-raketer som flyger. De har flugit i 38 år, så under de kommande tio åren ska Ryssland bygga en ny farkost med sikte på att nå Mars med folk ombord

Ryssland kommer också att föreslå USA att tillsammans återuppta bemannade rymdfärder till månen.

Men viktigare idag är ekonomi och industri.

Ska skicka upp fler sateliter
Det ska bli fler och modernare satelliter, för väder, telekommunikation och TV-sändningar. Många ryska satelliter som idag glider runt jorden är för gamla.

Rymden var fram tills Sovjetunionens kollaps en del av kapplöpningen mellan supermakterna, en symbolisk maktkamp bland stjärnorna men som också skapade vetenskapliga framsteg.

Idag samarbetar de flesta länder i rymden, men en viss politisk laddning i de smäckra vita raketernas färd mot det okända finns kvar.

Den allt viktigare och blivande supermakten Kina ska i sitt mycket hemliga rymdprogram nu för andra gången skjuta iväg en bemannad rymdfarkost.

Jesper Lindau, Moskva
jesper.lindau@sr.se