Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Samt en bild på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Samt en bild på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio, Henrik Montgomery/TT.

"Viktigt för SD att visa nolltolerans mot antisemitism"

Hör Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg
9:16 min

Sverigedemokraterna utesluter riksdagsledamoten Anna Hagwall efter antisemitiska uttalanden. Uteslutningen av Hagwall kan ses som ett sätt att visa sin nolltolerans mot antisemitism, menar Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

I ett pressmeddelande som Sverigedemokraterna har skickat ut skrivs att Anna Hagwall utesluts eftersom hennes uttalanden har skadat partiets arbete för att stävja antisemitiska strömningar och även skadat partiets anseende. 

– Deras avsikt är att understryka en sak som hela tiden har varit viktig för Sverigedemokraterna. Det handlar om deras förhållande till antisemitismen. Det är en ganska central del av partiets bild av sig självt som icke-rasistiskt att ta avstånd från antisemitism, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

Turbulensen som ligger till grund för uteslutningen uppstod när Hagwall lämnade in en motion om presstödet. Motionen tolkades som antisemitisk av många.

– Hon hade fått fakta om presstödet och om vilka tidningar som Bonnier äger om bakfoten, men det är inte kunskapsluckorna som blev det centrala utan det var det antisemitiska som blev skälet för att frågan om uteslutning dök upp, säger Tomas Ramberg. 

Den uppmärksammade motionen sammanföll med andra anklagelser om antisemitism mot Sverigedemokraterna. Ett huvudbry vid samma tidpunkt var ett videoklipp från 2011 som cirkulerade. I klippet skämtar partiets finanspolitiska talesperson Oscar Sjöstedt om judar.

– Då blev Anna Hagwall den som fick uteslutningsärendet medan Oscar Sjöstedt faktiskt försvarades av Jimmie Åkesson, säger Tomas Ramberg.

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, menar att Anna Hagwall nu bör lämna riksdagen. Tidigare har hon deklarerat att hon tänker sitta kvar i riksdagen trots uteslutning ur partiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".