Adam Kostyál
Adam Kostyál, europeisk noteringschef på Stockholmsbörsen. Foto: Stefan Hesserud Persson/Sveriges Radio.

Företagen strömmar till Stockholmsbörsen

Noteringschef: Mer och mer intresse från europeiska bolag
1:19 min

Antalet bolag på Stockholmsbörsens huvudlista är nu det största på 15 år i samband med att företaget Edgeware, verksamt inom streaming av tv och video över internet, i dag börsnoteras.

– Framför allt har vi lyckats behålla ganska många bolag vilket tyder på att det här är en hållbar marknad över tid, säger Adam Kostyál, europeisk noteringschef på Stockholmsbörsen. 

Stockholmsbörsen har efter finanskrisen 2007 vänt uppåt de senaste tre åren om man ser till antalet noterade bolag. När strömningsföretaget Edgeware noteras som 16:e bolag hittills i år är den totala siffran nu uppe i 298 listade bolag. Det är det största antalet sen 2001.

– Det som är unikt med den svenska modellen är att vi lockar till oss små och medelstora bolag. Det ser vi inte i Europa. Vi får mer och mer intresse från europeiska bolag. På deras lokala marknader är inte notering ett alternativ, säger Adam Kostyál.

Så trots osäkerhet runtom i världen, inte minst till följd av Donald Trumps tillträde som amerikansk president, spår Stockholmsbörsens Adam Kostyál att trenden med fler noterade bolag håller i sig även under inledningen av nästa år.

– Första halvåret 2017 ser ut att bli väldigt aktivt. Vi är naturligtvis inte immuna mot makroeffekter, men den starka dollarn ger oss större potential att exportera till USA. Det kanske blir mer volatilt framöver, men vi ser ett fortsatt starkt intresse för noteringsalternativet. säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".