Italiens avgående premiärminister Matteo Renzi.
Italiens avgående premiärminister Matteo Renzi. Foto: Andreas Solaro/AFP

Vägrar se Italienval som EU-kritik

Det finns ett stort italienskt EU-missnöje
1:55 min

I Bryssel försökte EU-kommissionen ha en tydlig distans till valresultatet om folkomröstningen i Italien som leder till att landets premiärminister nu avgår.
EU-kommissionen, med talespersonen Margaritis Schinas vill inte tala om att valet kunde handla en kritik och skepsis mot EU.

– Vi anser att folkomröstningen i Italien handlade om att förändra författningen i Italien. Inte om Europa, sa EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas, i Bryssel i dag.

EU-kommissionen vill inte tala om den tydliga EU-skepsis och rentav missnöje och kritik som brett ut sig, särskilt det senaste året mot EU inom flera medlemsländer.

Och nästa år väntar en rad viktiga val – till exempel förbundsdagen i Tyskland och presidentval i Frankrike, val som kan ändra den politiska arenan i Europa om högerpopulister stärker sin ställning ännu mer.

Därför var EU-kommissionen mycket tydlig med att man inte vill dra några ytterligare slutsatser av valresultatet i Italien.

Bara i Italien har bland andra den nu avgående premiärministern Matteo Renzi varit skarpt kritisk mot att Italien inte får tillräcklig hjälp att ta hand om flyktingar och migranter över Medelhavet, eller för den delen kunna räkna bort dom här kostnaderna i landets budget. Just att räkna bort kostnaderna har EU-kommissionen sagt blankt nej till.

Italiens finanser måste dock saneras ytterligare med tanke på landets statsskuld som uppgår till 133 procent av BNP och där banker har en hög andel osäkra lån.

Men några ytterligare krav att ställa på den italienska regeringen var exempelvis omöjligt att göra under dagens möte finansministrarna som har Euron som valuta, eftersom den italienske finansministern inte ens dök upp, säger Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".