Åhléns tar bort Luciabild efter hat på nätet

Marknadschef: Pojkens familj ville att bilden skulle plockas ner
2:08 min

En bild som ingick i en reklamkampanj för affärskedjan Åhléns plockas bort efter att den attackerats av rasister. 

Bilden som föreställer en liten svart kille plockas bort på begäran av pojkens familj, enligt Lina Söderqvist marknadschef på Åhléns.

– Vi räknade med att vi skulle bemötas av kommentarer, både positiva och negativa, men när det gällde den här bilden så fortsatte den sociala-medier anstormning betydligt längre än förut, säger Lina Söderqvist marknadschef på Åhléns

– Bilden spreds också till väldigt många rasistiska forum vars värderingar vi inte delar. Och då ville pojkens familj att bilden skulle plockas ner. Det önskemålet har vi så klart tillgodosett, säger hon.

Bilden det handlar om är ett foto på en liten svart kille i luciakläder och lucia-krona. Den ingick i en reklamkampanj från affärskedjan Åhléns, men i helgen började den spridas i rasistiska nätverk och i sociala medier.

En vanlig kommentar var att bara blonda tjejer duger som Lucia. Men även motreaktionen har varit stark. Tusentals människor har visat sitt stöd och skrivit kärleksfulla och peppande kommentarer.

Så här skrev några:

"Härligt initiativ och vilken härlig bild dessutom!", "Wow, Sveriges vackraste Lucia ju!"

– Den har absolut fått mest positiva reaktioner, men de negativa är såklart väldigt tuffa att hantera för en familj, säger Åhléns marknadschef.

Är inte detta att ge upp för rasisterna, att man låter dem bestämma?

– Vi ger absolut inte upp. Vi står till hundra procent för vår bild, och budskapet vi vill förmedla, att alla kan vara lucia, säger Lina Söderqvist.

– Det spelar ingen roll om man har kort eller långt hår, om man är pojke eller flicka, eller om man har mörk hud eller ljus hy. Alla kan vara lucia, tomte eller pepparkaksgubbe, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".