Åklagare Fatou Bensouda (L) hälsar på en av försvarsadvokaterna till Dominic Ongwens som är en högt uppsatt befälhavare i Ugandas Herrens motståndsarmé (LRA), vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC).
Åklagare Fatou Bensouda (L) hälsar på en av försvarsadvokaterna till Dominic Ongwens som är en högt uppsatt befälhavare i Ugandas Herrens motståndsarmé (LRA), vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Foto: PETER DEJONG

Fruktad Uganda-milis inför rätta i ICC

Kidnappade barn och terroriserade civilbefolkningen i decennier
1:41 min

I dag inleder Internationella brottmålsdomstolen, ICC, i Haag rättegången mot en före detta barnsoldat och befälhavare inom den fruktade milisen LRA, Herrens motståndsarmé.

I decennier kidnappade LRA barn och terroriserade civilbefolkningen i norra Uganda. Den åtalade Dominic Ongwen är i dag drygt 40 år gammal, men var bara tio år när han kidnappades av LRA på väg till skolan. Han har troligen drabbats av lika brutala initiationsriter som tiotusentals andra barn. Inte sällan tvingades de bita eller slå ihjäl sina egna familjemedlemmar, ibland tvingades de dricka offrens blod.

Men när Dominc Ongwen blev äldre avancerade han snabbt till en befälhavare som gjorde sig känd för brutala angrepp på civilbefolkningen. Offret blev förövare, enligt åklagarna.

Ongwen står bland annat åtalad för att ha kidnappat och förslavat barn, och för att ha tvingat dem att begå våldshandlingar. Han står också åtalad för våldtäkt, mord och en ny åtalspunkt i ICC – påtvingad graviditet. Medan de kidnappade pojkarna tvingades kriga blev flickorna sexslavar. Ongwen sägs ha minst sju fruar, varav en bara var 10 år gammal första gången hon våldtogs av honom.

LRA, Herrens motståndsarmé, säger sig bygga på en egen version de tio budorden och bildades 1987 i norra Uganda. Sedan dess har mer än 100 000 dödats och omkring 60 000 barn kidnappats, enligt FN. Åklagarna kommer kalla drygt 70 vittnen och åberopa tusentals bevis.

Försvaret hävdar att Ongwen lider av posttraumatisk stress och att han agerade under tvång. Rättegången väntas pågå i flera år och ICC:s hantering av fallet där offret blev förövare lär sannolikt bli prejudicerande. Ongwen är den förste från LRA som åtalas i ICC. Ledaren Joseph Kony är fortfarande på flykt någonstans i Centralafrikanska republiken.

Mer om Uganda

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".