Sydkoreas president Park Geun-hye
Sydkoreas president Park Geun-hye. Foto: Kim Hong-ji

Sydkoreas president kan ställas inför riksrätt

Kan avgå den sista april nästa år
2:03 min

Presidenten Park Geun-hye är hårt pressad av stora massdemonstrationer, och av parlamentsledamöter som kräver att hon ställs inför riksrätt.

President Parks styrande Saenuri-parti meddelade i dag att den korruptionsmisstänkta presidenten Park Geun-hye antingen kan tänka sig att avgå den sista april nästa år eller att acceptera att ställas inför riksrätt.

Om två tredjedelar av ledamöterna i det sydkoreanska parlamentet kräver riksrätt vid en omröstning har presidenten knappast något annat lagligt val än att låta sig stängas av från sitt arbete. Därför ses hennes uttalande inför Saenui-partiets ledare idag som ett sent försök att vädja till representanter för partiet att rösta nej till förslaget om riksrätt.

Det nu skandaltyngda Saenuri-partiet skulle egentligen behöva god tid på sig att formera om sig, skaffa en ny presidentkandidat och kanske hinna byta namn innan ett nyval, som behöver hållas senast två månader efter presidentens avgång. 

Men med regelbundna massprotester som i lördags ska ha samlat över två miljoner sydkoreaner med krav på presidentens omedelbara avgång, tycks det också finnas en växande vilja att bli av med henne för att det konservativa partiets rykte inte ska ta ännu större skada.

I dag hölls dessutom förhör i parlamentet med representanterna för Sydkoreas största företagskonglomerat, däribland Samsung, som misstänks för att ha skänkt pengar till skumma fonder genom påtryckningar från bland annat presidentens goda vän Choi Soon-sil.

Representanten för Samsungs grundarfamilj, Lee Jae-yong, sade sig inte ha varit medveten om några donationer, och förnekade att företaget velat tillskansa sig politiskt stöd genom att skänkt pengar till de nu kontroversiella sport- och kulturfonderna.

Senare den här veckan planerar de tre största sydkoreanska oppositionspartierna en omröstning om att ställa president Park inför riksrätt. En omröstning som skulle kunna vinnas med draghjälp av missnöjda ledamöter från hennes eget parti. Saenuriledningen har redan meddelat att man kommer att acceptera en omröstning om riksrätt och att varje ledamot bör rösta efter "sitt eget samvete".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".