Stenbocksskolan i Ulricehamn.
1 av 2
Stenbocksskolan i Ulricehamn. Foto: Anton Svensson
Klassrum med elever.
2 av 2
Bilden föreställer inte elever och en lärare på Stenbocksskolan, utan är en genrebild. Foto: Berit Roald/TT.

Pisa-resultat ger råg i ryggen

Lärare: Positivt att det verkar vara en trend
0:55 min

Bland lärare och elever på Stenbocksskolan i Ulricehamn togs dagens Pisa-resultat emot med glädje.

Resultatet innebar ett välkommet trendbrott och en positiv nyhet om den svenska skolan, tycker Dan Andersson, SO-lärare på Stenbocksskolan.

– Det är naturligtvis glädjande att det går uppåt, även om det är en bit kvar till siffrorna från år 2000. Men det som är positivt är att det verkar vara en trend som visar att vi är på rätt väg, så att det inte bara blir ett hack i mätserien, säger han.

Hans kollega, mattelärare Anna-Karin Holmgren håller med.

– Jag tycker att det är glädjande att det har blivit ett trendbrott, men det är fortfarande inte tillräckligt, säger hon.

Bland eleverna på Stenbocksskolan är det flera som tycker att det är roligt att höra positiva nyheter om skolan. En av dem är Tova Strömbom, som går i sjuan.

Ekot frågar henne vad hon vill att hennes skola ska satsa på framöver, för att hjälpa henne och hennes klasskompisar att få bra betyg när de går ut nian om ett par år.

– Att lärarna hjälper till med det man har svårt för, och då krävs det fler lärare. Det är också bra om vi har fler vikarier, så att det inte blir inställda lektioner när någon lärare är sjuk, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".