Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skarpa förslag för avvisningar

Publicerat onsdag 7 december 2016 kl 03.30
Polisen, Migrationsverket och Kriminalvården fick uppdraget i våras
(1:54 min)
Utvisning flyktingar flygplan
Foto: TT

Polisen vill både kunna tvångsvisitera och göra husrannsakningar hos asylsökande, för att få fram gömda id-handlingar. Det är ett av flera förslag som Polisen tillsammans med Migrationsverket har lämnat till regeringen, som ett led i att få fler personer som fått avslagsbeslut att lämna Sverige.

– Just konkret är det då att kunna omhänderta passhandlingar och id-handlingar när vi vet att det finns sådana, även under ett asylförlopp, säger Per Löwenberg som är gruppchef för nationell gränspolissektionen.

Till exempel genom, som man gör i Norge, husrannsakan och visitering?

– Ja, precis, det ska kunna vara en husrannsakan som genomförs och en kroppsvisitation.

Polisen, Migrationsverket och Kriminalvården fick i våras uppdrag från regeringen att ta fram skarpa förslag på hur man kan få fler människor som fått avslag på sin asylansökan att lämna Sverige.

I rapporten står det klart att trots en rad åtgärder, så har förmågan att genomföra utvisningar legat på ungefär samma nivåer de tre senaste åren.

Nu föreslår man i första hand bättre samordning mellan myndigheterna, bland annat genom sekretesslättnader. Men man vill alltså också kunna använda mer tvångsmedel tidigt i asylprocessen.

Det föreslås också att en förlängning av återreseförbuden ses över. I dag kan svenska myndigheter förbjuda den som fått avslag på sin asylansökan och inte lämnar landet inom tidsfristen för frivillig avresa, att resa tillbaka till Schengenområdet under ett år.

Man vill också se att regelverket förenklas när polisen tar människor i förvar vid landsgränsen.

Man föreslår också att den som har avvikit och inte har någon kontakt med Migrationsverket ska ha en skyldighet att berätta var hen befinner sig, ungefär på samma sätt som det som kallas uppsikt fungerar i dag, där man ska anmäla sig hos Polisen.

– Det här skulle vara en något enklare variant av det, säger Per Löwenberg. Men som det är i dag har man ingen skyldighet att ange en korrekt vistelseort. Om de föreslagna förändringarna ska bli verklighet kommer det att krävas lagändringar.

– Det är inte vi som ska fatta beslut om hur man ska göra, vi kan bara peka på att vi ser vinster om regeringen ger Polisen de här utökade mandaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".