Flyktingläger i Irak.
1 av 3
Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio
Flyktingläger i Irak.
2 av 3
Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio
Flyktingläger i Irak.
3 av 3
Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio

90 000 på flykt från Mosul

FN: Situationen kan urarta
3:14 min

I Irak har nu över 90.000 människor flytt från Nineveprovinsen och dess huvudstad Mosul efter att operationen att befria Mosul från terrorsekten IS inleddes i mitten av oktober.
FN fruktar att situationen kan urarta och de lokala flyktinglägren kämpar för att få hjälp.

– Ja vi har det bra här, vi är trygga. Men det finns små ormar och insekter, berättar Adam och hans syster Asma.

De är mellan åtta och elva år. Smutsiga men fulla av liv.

Asma i sin rosa huvud sjal och färgglada klänning. Som så många andra flickor väljer hon kläder som var förbjudna under IS som ett sätt att på avstånd äntligen få lite revansch.

Barnen har sett vad barn inte ska behöva se. Sin pappa få 40 piskrapp för att han sålt cigaretter, människor som anklagats för att vara tjuvar som fått händerna avhuggna och offentliga mord. Det skedde varje vecka berättar de.

Nu är de trygga i ett nyöppnat flyktingläger som rymmer 12.000 människor och som fylldes första dagen. Och så har det sett ut i alla läger berättar UNHCR:s chefskoordinator Frederic Cussigh.

Syskonen Assel flydde från Mosul för bara några dagar sedan och känner sig äntligen trygga, säger de.

– Lägren har fyllts inom några få dagar eftersom vi haft ett stort inflöde av människor från Mosul. Hittills har vi lyckats att inom ett par timmar ge dem varm mat, tält och madrasser.

Men han är bekymrad, om flyktingströmmen fortsätter finns en risk att man inte hinner hjälpa alla.

– Vi bygger nya läger eftersom det kommer nya flyktingar, men vi oroar oss för att om det fortsätter kan vi hamna i en situation där vi inte hinner bygga tillräckligt snabbt.
Men de senaste dagarna har flödet minskat något, troligen för att de irakiska specialstyrkorna inte lyckats befria lika många områden i Mosul.

– Flyktingströmmen följer striderna, de senaste dagarna har inte lika många områden befriats och därför har inte heller lika många människor kunnat fly.

Nu har vintern kommit och situationen i lägren försvårats. Rzgar Obed Barznay är chef för tre flyktingläger och bekymrad:

– Jag är bekymrad, vädret blir värre och det blir svårare. Det är den irakiska regeringens ansvar att hjälpa men från dem får vi ingen hjälp och vi ser inte många hjälporganisationer.
Han är besviken att en konflikt som fått så mycket uppmärksamhet får så lite hjälp.

– Jag är verkligen besviken särskilt på regeringen som gång på gång lovar att hjälpa till men ingenting händer.
Det är minusgrader på nätterna. Tälten har inte ens värme. Fler flyktingar lär komma, från en konflikt som tar längre tid än vad de flesta kunde ana.

Relaterat

Mer om Irak

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".