Naradja Radja, från Jaffna i Sri Lanka.
1 av 3
Naradja Radja varnar för nya framväxande separatistgrupper i Sri Lanka. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Fiskebåtar i Sri Lanka.
2 av 3
Många fiskebåtar ligger obrukbara på grund av att militären fortfarande kontrollerar området. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio
Swaminadan, minister med ansvar för återflyttning i Jaffna i Sri Lanka.
3 av 3
Swaminadan är minister med ansvar för återflyttning i Jaffna i Sri Lanka. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio

Risk för ny konflikt i Sri Lanka

Separatiströrelse på frammarsch
2:17 min

Det varit fred i över sju år i Sri Lanka efter över 27 år av blodigt inbördeskrig. Men nu höjs allt fler varningar om att en ny separatiströrelse växer fram.

– Våra liv är snart över men våra barn kommer inte acceptera att leva under dessa slavliknande förhållanden. Frustrationen kan växa till en ny separatiströrelse, säger fiskaren Naradja Radja, från Jaffna i norra Sri Lanka.

Hoppet tändes hos tamilerna att den nya regeringen skulle tvinga militären att lämna tillbaka mark, hus och fiskevatten – och ge svar på vad som hänt de över 65 000 människorna som försvann i samband med inbördeskriget. Och att ansvariga skulle ställas till svars.

Under de senaste månaderna har gatorna i Jaffa flera gånger fyllts av protesterande mot regeringens svikna löften.

Jaffanpolitikern Gajendrakumar Ponnambalam tillhör också de besvikna:

– Tamilerna trodde på Sirisenas löften men nu skryter han med att ha räddat förre presidenten Rajapksa och militären från en internationell utredning om krigsbrott.

Och i förra veckan i samband med en gratulationshälsning till Donald Trump tillfogade Sri Lankas president en önskan om att få hjälp med att se till att FN:s kontor för mänskliga rättigheter ska lägga ner försöken till att utreda Rajpaksas regering för krigsbrott.

I norr finns fortfarande runt 150 000 militärer och de ockuperar stora landområden. Bara drygt en tredjedel har återlämnats.

Och Swaminadan som är minister med ansvar för att tammilerna ska få tillbaka marken och husen säger att han förstår tamilernas oro.

– Jag förstår frustrationen men tror inte att det leder till en ny konflikt. Militären måste ge upp mark de inte äger, säger ministern utan att riktigt själv se ut att tro på det han säger.

Mer om Sri Lanka

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".