Delad bild: Kvinna med böcker i famnen och ett mikroskop
Doktorand Anna Ilar tror att många doktorander inte vågar säga till när deras resultat används olovligen. Foto: Emelie Rosén/Sveriges Radio, Martina Holmberg/TT.

Ny rapport: Doktorander utnyttjas

Enkät visar på forskningsfusk
2:02 min

Var fjärde doktorand i Sverige uppger att deras forskningsresultat har använts olovligen, det visar en rapport som Universitetskanslersämbetet presenterar i dag.

– Det är allvarligt, eftersom det kan få stora konsekvenser för doktoranderna, säger Anna Ilar, doktorand och ordförande för Universitetslärarförbundets doktorandförening.

– Inom akademin kan man säga att framgång mäts i antal publikationer. Så det kan påverka tillsättning av tjänster och hur forskningsanslag fördelas.

Att använda en annan persons forskningsresultat i exempelvis en vetenskaplig artikel, utan att ange personen som upphovsman räknas som forskningsfusk. Och det är oroväckande att så många som en fjärdedel av doktoranderna i undersökningen uppger att de har varit med om det, enligt Anna Ilar.

För att stå som upphovsman för många publikationer kan alltså vara avgörande för den framtida karriären, inte minst för en doktorand som är i början av sin forskarkarriär.

Ändå tror Anna Ilar att just doktorander kan vara extra utsatta för att andra forskare tar åt sig äran för deras arbete.

– Ja, det tror jag eftersom man står längst ner på den akademiska trappan. Man har inte samma kunskaper om vilka rättigheter man har, och inte heller samma möjligheter att våga säga ifrån eftersom man har en beroendeställning till sin handledare och till seniora forskare i projekten, säger hon.

Mest utbrett är problemet inom teknik och lantbruksvetenskap, där närmare en tredjedel av alla doktorander svarar att det har hänt att deras forskningsresultat använts utan att de angetts som författare.

I genomsnitt är det 26 procent av doktoranderna som uppger att det har hänt. Av dem svarar 8 procent att det händer i hög eller mycket hög grad.

Samtidigt ska siffran ska tolkas försiktigt, eftersom det bara är knappt hälften av de 10 000 tillfrågade doktoranderna som svarat på Universitetskanslersämbetets enkät, som ligger till grund för rapporten.

Anna Ilar tycker ändå att det är tydligt att den här frågan måste lyftas. Dels på institutionerna, men också hos fackförbunden.

– Opartiska aktörer som till exempel fackliga företrädare behöver synas mer och visa hur vi kan hjälpa doktoranderna för jag tror kanske inte att doktoranderna vågar prata om de här problemen inom sin forskargrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".