Foto: Karolina Eriksson / TT
Malmö tingsrätt. Foto: Karolina Eriksson / TT

29-åring häktad för mordbrand

Mannens advokat: Det är inte ett terroristbrott
0:36 min

Den 29-årige man som suttit anhållen misstänkt för terrorbrott har häktats vid Malmö tingsrätt. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för mordbrand kopplat till det brandattentat som riktades mot en moské i Malmö tidigare i år.

Misstankarna mot mannen rör ett brandattentat mot en moské belägen i en föreningslokal i Malmö den 11 oktober i år. I dag häktades han vid Malmö tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. Åklagaren hade begärt att mannen skulle häktas för terrorbrott genom grov mordbrand.

– Syftet med gärningen är att inge framkalla fruktan hos en särskild befolkningsgrupp, i det här fallet är det en shiitisk föreningslokal med shiiter som går dit. Domstolen har i det här läget inte delat min uppfattning, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vid riksenheten för säkerhetsmål. 

29-åringen greps i lördags och anhölls senare under kvällen. Vad motivet till attentatet skulle vara vill åklagaren inte gå in på.

– Jag vill inte uttala mig om utredningen och vad den har gett så här långt. Den är bara i sin början, det får vi återkomma till när vi kommit längre i utredningen, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Terrororganisationen IS har tidigare tagit på sig branden men de uppgifterna har ifrågasatts. Den misstänkte 29-åringen  nekar till brott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".