Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingen. Foto: Yvonne Åsell/TT.

Många nya jobb men fler arbetslösa

"Kompetensbrist bromsar"
1:43 min

Under de kommande två åren räknar Arbetsförmedlingen med att antalet personer som jobbar ökar med drygt 100 000 personer. Arbetslösheten kommer samtidigt att vända svagt uppåt under 2018, enligt prognosen.

– Det beror på de migrationsströmmar vi har sett de senaste två åren. Vi ser redan nu hur det börjar öka på Arbetsförmedlingen och om ett par år när de kommer in i statistiken kommer det börja trycka upp arbetslösheten, säger Mikael Sjöberg generaldirektör på Arbetsförmedlingen. 

Sysselsättningen fortsätter att stiga, enligt Arbetsförmedlingens nya prognos, även om takten blir lite långsammare. 

101 000 nya jobb skapas under 2017 och 2018, de flesta inom privat och offentlig tjänstesektor i storstäderna. Två av tre av de nya jobben går till personer födda utomlands. 

Just utrikes födda spelar en nyckelroll på arbetsmarknaden nu. När fler kommer till Sverige påverkar det också arbetslösheten, den spås sjunka till 6,8 procent nästa år för att sedan vända upp till 6,9 procent 2018 

Ett skäl till att arbetsmarknaden inte växer mer är brist på utbildad arbetskraft och rekryteringsproblemen kommer fortsätta öka, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen. 

– Kompetensbristen bromsar upp arbetsmarknad och tillväxt. 

Du pratar om enkla jobb och enkla krav, vad menar du med det? 

– Det finns helt naturligt en diskussion i samhället om enklare jobb, men vi kan också se ett behov av att diskutera enklare krav från arbetsgivarnas sida. En del av de kompetenser man vill ha finns inte, och kommer inte att finnas under de kommande åren. Om man då ställde lite enklare krav skulle man kunna hitta kompetens och därmed kunna få sitt företag att växa, säger Mikael Sjöberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".