Staden Aleppo i Syrien.
Foto: George Ourfalian/TT.

Avgörande skede i offensiven mot Aleppo

Hör vår korrespondent Cecilia Uddén
2:26 min

Offensiven mot Aleppo har gått in ett avgörande skede. Den syriska regimens styrkor har tagit kontroll över gamla stan i Aleppo medan rebellernas försvarslinjer kollapsar i rask takt. Rebellerna har begärt en fem dagar lång vapenvila för att rädda civilbefolkningen.

Regeringsstyrkonas framgångar i offensiven mot Aleppo beskrivs som den största segern hittills för Assad regimen i det fem år långa syriska inbrödeskriget.

Rebellernas försvarslinljer kollapsar i rask takt, den syriska regimens styrkor har nu full kontroll över Aleppos legendariska gamla stad och nödropen från rebellsidan handlar om omedelbar vapenvila och evakuering av civila, bland dem 500 personer vars medicinska tillstånd beskrivs som kritiskt.

Enligt det syriska människorättsobservatoriet har 80 000 civila redan flytt rebellkontrollerade Aleppo, under de senaste tre veckornas offensiv, där syriska regeringsstyrkor backats upp av Ryska flygbombningar och tusentals shiamuslimska milismän från Iran Libanon och Irak.

Bland de som lämnat sina hem finns den twittrande 7-åriga flickan Bana som flera västmedier uppmärksammat de senaste veckorna. Efter ett uppehåll på sociala medier, kunde hon i går meddela att hon flytt undan bomberna tillsammans med sin familj till en säkrare del av Aleppo.

På sociala medier varvas jubel med sorg. Vissa meddelanden bär budskapet: Aleppo är befriat, vi firar slutet på terrorismen, snart är den 4-åriga mardrömmen över, jag gråter av lycka.

Medan budskapen från rebellsidan går ut på: det är över, vi har förlorat, mitt hjärta brister, begravningsplatsen är överfylld det finns ingen plats att begrava de döda.

De globala effekterna av Assadregimens segervittring gör att omvärlden famlar efter utvägar och lösningar. När Ryssland gav sig in i den syriska konflikten förutspådde många bedömare att Ryssland skulle gå ner sig i ett omöjligt krigsträsk. Men istället har Putins Ryssland inte bara stärkt sin egen ställning i världen utan också lyckats smula sönder omvärldens krav på att Bashar al-Assad måste bort.

Ryssland framstår som starkt och beslutsamt medan USA, som inte har lyckats leva upp till sina löften och värderingar, betrakas som framstår som försvagat. Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, kallade i går situationen i Aleppo för en skam för världssamfundet.

Relaterat

Mer om Cecilia Uddén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".