Utanför Försäkringskassan i centrala Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT.

Facklig kritik mot Försäkringskassans nya metoder

Hanläggare: Finns de som funderar på att sluta
2:08 min

Försäkringskassan får kritik från läkare för ändrat arbetssätt, med bland annat högre krav på sjukintygen. Nu kommer även kritik från fackombudet på myndigheten.

– Jag är arbetsplatsombud för fackförbundet ST och möter handläggare på flera olika kontor som alla känner av det här. De är oroliga för dels sin egen arbetssituation men också för våra kunder, för att de hamnar i en svår situation, som påverkar hela samhället, säger Marita Lantto. 

Tidigare i dag har Ekot berättat om läkarnas kritik mot Försäkringskassans ändrade arbetssätt med bland annat högre krav på sjukintygen. 

Nu kommer även kritiken från handläggarna på Försäkringskassan, och enligt Marita Lantto är den både riktad mot de nya reglerna som gör att Försäkringskassan sedan den första november inte betalar sjukpenning under handläggningstiden, samt de striktare reglerna i tillämpningen, som leder till att fler får indragen sjukpenning.

Chefen för sjukförsäkringarna i Sverige, Lars-Åke Brattlund, tycker att det är olyckligt att handläggarna är missnöjda men menar att de följer de lagar som finns på ett bättre sätt i dag.

– Jag tycker det är jättetråkigt att det finns individer hos Försäkringskassan som funderar på att lämna på grund av att vi gör vårt jobb enligt de lagar vi har att förhålla oss till.

– Då måste jag göra ett bättre jobb och skapa förutsättningar för att de ska känna sig trygga på jobbet. För jag är otroligt stolt över mina medarbetare och sättet de tar sig ann den här utmaningen på, säger Lars-Åke Brattlund. 

Sedan Försäkringskassan började efterfråga med mer utförliga sjukintyg har antalet krav på kompletteringar från läkarna ökat. Det har gjort att läkarna känner sig ifrågasatta och det har i sin tur lett till konflikter. 

– Sedan har det i vissa fall funnits tillfällen då man känner att det blir en konflikt mellan Försäkringskassan och läkare. Det är inte så bra, och gynnar inte någon, säger Marita Lantto, arbetsplatsombud på myndigheten.

Magdalena Fresk som är läkare på Kista vårdcentral bekräftar bilden av konflikterna som kan uppstå.

– Istället för att vi samarbetar runt dom här frågorna som vi vill kunna göra. Så hamnar vi i diskussioner om petitesser, säger hon.

Relaterat

Mer om Vård & omsorg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".