Lorenzo Grabau, Kinnveks förre vd.
Lorenzo Graba lämnar sin post som vd. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Kinneviks vd får sluta

"Får inte sparken"
1:37 min

Vd:n för Stenbeckfamiljens investmentbolag Kinnevik, Lorenzo Grabau, fick i dag sluta omedelbart, ett beslut som överraskade marknaden.

Men Grabau fick inte sparken, säger styrelseordföranden Tom Boardman.

– Absolut inte, jag vill vara fullständigt tydlig, det ligger ingen enskild händelse som ligger bakom detta, utan en process över tid, som ledde fram till vi tyckte att styrelsen måste ta ett beslut, i går kväll. Och då berättade vi om det omedelbart.

Grabau fick sluta för att en övertygelse växt fram om att bolaget behöver en ny sorts ledare, en person som kan konsumentmarknader, där Kinnevik satsar.

Kinnevik ska samtidigt sälja ut ungefär hälften av sina företag, från över trettio till någonstans under 20 innehav, enligt Tom Boardman.

Och då behövdes en ny person, och a clean break, ett tydligt slut, enligt honom. Lorenzo Grabau var inte med på presskonferensen.

Tom Boardman säger att Kinnevik måste ha en ny vd före våren. Men det blir inte huvudägaren Cristina Stenbeck.

– Cristina kommer inte att föreslå sig själv som vd, säger han.

För Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, skapar dagens händelser fler frågetecken om Kinneviks framtid, än de löser.

Och han skräder inte orden om vd:ns avgång.

– De senaste året har vi sett att sex vd:ar på stora bolag fått sparken. Jag tror att vi i dag är mycket tydligare med att skicka ut vd:ar när de inte levererar. Sparken är nog rätt beskrivning av det hela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".