Grundaren av visselblåsarsajten Wikileaks, Julian Assange.
Grundaren av visselblåsarsajten Wikileaks, Julian Assange. Foto: Frank Augstein/TT.

Assange publicerar hela sina förhör

Hör vår korrespondent Staffan Sonning om förhöret
1:22 min

I Storbritannien har grundaren av visselblåsarsajten Wikileaks, Julian Assange, i dag offentliggjort det han sade i förhöret i London för ett par veckor sedan.

Det är WikiLeaks som på olika plattformar på sociala medier i dag publicerar 19 sidor med det som påstås vara Assanges inledningsuttalande, och samtliga svar i förhöret med honom på Ecuadors ambassad för ett par veckor sedan.

Förhöret leddes av en Ecuadoriansk åklagare, men med en svensk åklagare och en svensk polisinspektör närvarande.

Det är första gången som Assanges egen berättelse kommer fram om vad som hände i Stockholm 2010, det som senare ledde till att Assange anmäldes för bland annat våldtäkt.

Men åklagarmyndigheten har ännu inte fått den rapport från förhöret som den Ecuadorianske åklagaren ska sammanställa.

I förhören ägnar Assange mycket tid åt att beskriva och fördöma det han anser är en rättsvidrig process mot honom. Han kritiserar bland annat starkt att hans svenske advokat Per E Samuelsson inte fick vara med under förhöret, trots att det är Samuelsson som är inläst på fallet.

Han ger också en lång bakgrund med många detaljer till varför han anser att han riskerar att utlämnas till USA om han kommer till Sverige.

Dessutom ger han en utförlig redovisning med många detaljer, inklusive intima sådana, av sin version om vad som hände under dagarna tillsammans med den kvinna som han senare skulle misstänks ha våldtagit.

– Vi ägnade oss åt ömsesidigt överenskommet sex och det var hon som tog initiativet, skriver Assange.

Advokat Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde åt kvinnan som anmält Assange, skriver i ett mejl till TT att "Assange verkar desperat".

"Det enda jag kan säga är att Assange har låg trovärdighet och det kommer vi att bevisa när åtal väcks", skriver Massi Fritz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".