Assad Syrien
I natt lämnade rebellerna sina posteringar i Aleppos gamla stad. Foto: Hassan Ammar.

Världsledare krävde omedelbar eldupphör i Aleppo

Syriska regimen kontrollerar 75% av östra Aleppo
1:54 min

Ledarna för Frankrike, Storbritannien, USA, Tyskland, Italien och Kanada krävde idag ett omedelbart eldupphör i Aleppo där Assadregimen säger sig ha vunnit en strategisk seger.

I natt lämnade rebellerna sina posteringar i Aleppos gamla stad. Den syriska regimen kontrollerar nu 75 procent av östra Aleppo, områden som stått under rebellkontroll i fyra år.

Det var den syriske ministern för försoning, Ali Haidar som kallade regeringsstyrkornas framryckning för en strategisk seger. Han förutspådde att rebellernas posteringar skulle falla som dominobrickor nu när regimen har återtagit 75 procent av tidigare rebellkontrollerade Östra Aleppo. De snabba framgångarna mot rebellerna de senaste dagarna gör att bedömare säger att det nu bara är en tidsfråga innan Assads styrkor, uppbackade av Ryssland, libanesiska Hizbollah och shiamiliser Iran och Irak, har full kontroll över hela Aleppo.

Rebellerna å sin sida har begärt ett omedelbart eldupphör för att evakuera civila och skadade, ett krav som också Storbritannien, Frankrike, USA, Tyskland, Italien och Kanada ställde idag. Enligt det syriska människorättsobservatoriet har 80 000 människor redan flytt från Östra Aleppo.

Bland de som lämnat sina hem finns den twittrande 7-åriga flickan Bana som uppmärksammats i flera västmedier som vår tids Anne frank, medan Syriens president Bashar al Assad hävdar att hon är en bluff. Bana skrev igår på Twitter att hon flytt undan bomberna tillsammans med sin familj till en säkrare del av Aleppo.

På sociala medier varvas nu sorg med jubel. Aleppo är befriat, jag gråter av lycka, skriver vissa syrier, andra förtvivlar och säger: mitt hjärta brister, vi har förlorat, det är över.

Det finns uppgifter om att Ryssland anser att Assadregimens snabba framgångar gått dem åt huvudet och att man försökt dämpa Assadregimens stridsiver och Ryssland meddelade idag att ett rysk-amerikanskt erbjudande om fri passage för rebeller som vill lämna Aleppo fortfarande är aktuellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".