Monte dei Paschi
Foto: Antonio Calanni/TT

Italienska småsparare kan räddas

Bankfrossan vände till rally i går
1:21 min

Den italienska bankfrossan vände i går till bankrally på Milanobörsen. Rykten om att italienska staten räddar storbanken Monte dei Paschi fick bankaktier att rusa.

Samtidigt öppnade EU-kommissionen i Bryssel för en lösning som kan skona italienska småsparare vid ett statligt övertagande av banken.

– Jag kan inte kommenterar den enskilda banken, men det finns möjligheter att ersätta medborgare om det har förekommit vilseledande försäljningsmetoder, sa Margrethe Westager, kommissionär för konkurrensfrågor. 

Därmed öppnas en möjlighet för den italienska regeringen att rädda storbanken Monte dei Paschi utan att orsaka en folkstorm.

Italienska hushåll äger en stor del av de italienska bankobligationerna - det är ett populärt sätt att spara.

Monte dei Paschi som är i akut behov av fem miljarder euro i nytt kapital, har hittills inte lyckats locka privata investerare. Därför är det troligt att staten tvingas rädda banken.

Men EU:s nya sk bail in regler kräver att bankens förluster först täcks av aktie- och obligationsägare som helt eller delvis förlorar sitt kapital, innan staten går in. Detta har den italienska regeringen hittills velat undvika.

Med hänvisning till att spararna är vilseledda, att de var inte medvetna om riskerna kan man nu ha hittat en lösning: värdet på obligationerna skrivs ned, staten går in med stöd och ersätter därefter småspararna för deras förluster.

Frågan är ifall den italienska staten med sin enorma statskuld orkar. Det är många banker som står på tur efter Monte dei Paschi.

Intensiva förhandlingar pågår i Rom och hittills har den avgående regeringen förnekat alla rykten om en statlig lösning.

Relaterat

Mer om Ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".