Tredelad bild: läkarundersökning, mediciner, Annika Strandhäll.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill se bättre samarbete mellan Försäkringskassan och sjukvården. Foto: Bertil Ericson/TT, Gorm Kallestad/TT, Jessica Gow/TT.

Gemensamt IT-system ska ge snabbare sjukpenningbeslut

"Vi vill minska tiden som i dag kan bli lite lång"
1:48 min

Regeringen vill att Försäkringskassan och sjukvården ska kunna dela information om de patienter som har ansökt om sjukpenning.

– Inom kort kommer regeringen fatta beslut om ny överenskommelse med Sveriges kommuner och landsting där både hälso- och sjukvården och försäkringskassan tillsammans ska utveckla nytt IT-stöd som handlar om att man lägger in både läkarintyg, journalanteckningar och beslutsstöd vid sjukskrivningar, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Tanken är att Försäkringskassans handläggare tillsammans med vårdens läkare ska kunna arbeta i samma system och lätt kunna dela information om en persons sjukskrivning utan att behöva skicka papper emellan sig. Satsningen kommer att kosta närmare 490 miljoner kronor.

I dag kan den person som fått ett sjukskrivningsintyg få vänta i flera veckor innan Försäkringskassan meddelar att man fått avslag.

Annika Strandhäll tror att det nya IT-systemet kan leda till att de långa handläggningstiderna nu kortas.

– För att minska den här tiden som i dag kan bli lite lång mellan beslut hos Försäkringskassan respektive när man får sitt läkarintyg, säger hon.

I Ekots granskning kring sjukskrivningarna har vi berättat att antalet avslag om sjukpenning nästintill fördubblats under årets första tio månader i jämförelse med motsvarande period i fjol.

På grund av detta har det uppstått ibland konflikter mellan Försäkringskassans handläggare och läkarna. Detta på eftersom läkarna krävs på mer dokumentation, och fler kompletteringar av läkarintygen i jämförelse med tidigare.

Annika Strandhäll hoppas nu att samarbetet mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården ska förbättras med det nya IT-systemet.

– Det viktiga när en person blir sjuk är att samarbetet mellan både arbetsgivare, hälso- och sjukvården och försäkringskassan funkar smidigt. Det behöver förbättras i dag och därför fattar regeringen det här beslutet, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".