al qaim bomb irak
Foto: TT/AP

Marknad bombades i IS-kontrollerad stad – uppemot 60 döda

Irakiska flygvapnet säger att de bombat marknaden av misstag
1:00 min

19 av dem som dödades när en marknad i al-Qaim i västra Irak bombades var barn, enligt lokala sjukhuskällor.

Källor från det lokala sjukhuset uppgav att 55 civila hade dödats, enligt nyhetsbyrån Reuters. Även flera irakiska parlamentariker har bekräftat civila offer. Men det finns motstridiga uppgifterna om antalet civila dödsoffer.

Den irakisk parlamentarikern, Mohammed Karbouli uppger för Reuters att 60 civila dödats. Bland dem några av hans släktingar. Det finns även uppgifter om över 70 döda, enligt lokala medier.

Enligt vittnen som BBC talat med ska en attack mot en moské i staden, som uppges vara ett IS-tillhåll ha missat sitt mål och istället träffat en marknadsplats. 

Kort efter attacken spred IS propagandakanal, Ahmaq news bilder på bland annat döda barn som man uppger var resultatet av flygattackerna, som man skyllde på irakiska flygvapnet.

Enligt al-Jazira så säger en armétjänsteman att marknaden träffades av misstag när det irakiska flygvapnet utförde en räd mot staden.

I ett inlägg på Facebook skriver den irakiska parlamentsledamoten Mohammed Karbouli: "Vi kräver att regeringen inleder en utredningskommission för att ta reda på vem som ligger bakom dessa upprepade misstag där civila dödas".

Mer om Irak

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".