Delad bild: telefon med ett varningsmeddelande, Anders Ygeman
Inrikesminister Anders Ygeman tror att det finns brett stöd i riksdagen för förslaget. Foto: Janerik Henriksson/TT, Fredrik Sandberg/TT.

Snart kommer Viktiga meddelanden till din telefon

Varningssystem vid allvarliga händelser
1:28 min

Den som är nära en attack eller annan allvarlig händelse ska i framtiden kunna bli meddelad om Viktiga meddelanden till allmänheten om dessa via sms. Det föreslår regeringen i dag.

– I dag kan du bara kontakta dem vars abonnemang är skrivet på en viss adress. Och det säger ju sig självt att om det skulle hända någonting exempelvis på centralstationen eller Arlanda flygplats, så är det väldigt få som har sin abonnemangsadress där, men väldigt många människor som är där och skulle behöva omfattas av den här informationen, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Viktigt meddelande till allmänheten är något som går ut vid olyckor eller andra allvarliga händelser, för att varna omgivningen. I dag omfattar systemet tv och radio, men ett meddelande går också ut till fasta telefoner och mobiler där abonnemanget är kopplat till en adress i det drabbade området. Genom Sveriges radios app går det också att få Viktigt meddelande till allmänheten som pushnotiser.

Regeringens förslag innebär att mobiloperatörerna nu blir skyldiga att avgiftsfritt se till att människor i ett drabbat område får varningsmeddelandena och mobiloperatörerna får på så vis behandla uppgifter om var mobiltelefonerna finns - även om det också är reglerat när den informationen ska raderas. För förslaget kommer innebära en viss begränsning av den personliga integriteten.

– Det innebär naturligtvis en inskränkning så till vida att du får information när du befinner dig i ett visst område. Å andra sidan kommer du att kunna nås av väldigt viktig information som kan vara väldigt betydelsefull för din säkerhet och trygghet, säger Anders Ygeman.

Förslaget är tänkt att börja gälla i juli nästa år och Anders Ygeman tror att utsikterna är goda för att få igenom ändringen i riksdagen.

– Jag tror i grunden att alla partier ser värdet av att kunna rädda människoliv och göra räddningsinsatser effektivare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".