Man på återvinningsanläggning.
1 av 3
Patrik Lövgren, Sysav, på en av Malmös två återvinningscentraler. Här sker incidenter varje dag, intygar han. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Kristianstad
2 av 3
I Kristianstads kommun tvingas den som vill lämna saker passera en bom på väg in och legitimera sig. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Legitimation
3 av 3
På den här återvinningscentralen krävs det att man drar sitt körkort för att man ska kunna köra in. Så kan det bli överallt, tror Patrik Lövgren. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.

Stölder och hot oroar personal på återvinningen

"Vår personal har trygghetslarm på sig"
1:58 min

Personalen vid landets återvinningscentraler utsätts ofta för hot och våld i samband med att de ingriper vid stölder på anläggningarna. Problemen är så stora att branschen nu genomför en kartläggning av situationen på landets 600 återvinningscentraler.

– Jag kom på tjuvar, som bad mig att dra dit pepparn växer och passade jag mig inte, skulle de kolla min bil och så, säger Patrik Lövgren på återvinningen i Malmö.

– Jag polisanmälde detta, men det hände ingenting.

Han är områdeschef på Sysav som har 15 återvinningscentraler i södra Skåne.

– Vi har ju problem med att tjuvar försöker komma åt att ta grejor. Det kan vara så att det kommer en bil här och distraherar vår personal, och sedan är det någon som hoppar ner i containern och tar grejor och kör ut.

Hur vanligt är det här?

– Det sker varje dag, säger Patrik Lövgren, och har också blivit vanligare. Stölder av bilbatterier, elektronik och värdefulla metaller, hot och ibland våld. 

– Vi har väktare på plats som hjälper till att bevaka, och vi bevakar containrarna extra, vi försöker låsa in alla elektronik, vi försöker få hämtning oftare, så att det inte är så mycket på plats här, säger han.

– Och vår personal har trygghetslarm på sig.

Rapporterna om inbrott, stöld av avfall, skadegörelse och hotfulla besökare från Sveriges 600 återvinningscentraler har blivit fler och fler, säger Britta Moutakis på Avfall Sverige, gemensam organisation för bland annat Sveriges kommuner. Nu ska omfattningen kartläggas.

– Ja, vi hoppas ju att det här projektet ska vara ett steg på vägen, så att personalen så att personalen på återvinningscentraler får en säker och trygg arbetsmiljö, men också att det avfall som lämnas in på återvinningscentralerna ska stanna där, så att det tas om hand på ett miljöriktigt sätt.

Hur ska återvinningscentralerna bli säkra? Patrik Lövgren på Sysav i Malmö tror på ökad kontroll.

– Så att alla personer som kör in på en återvinningscentral måste registrera sig med till exempel ett körkort, eller i ett kundregistersystem. Det begränsar kanske möjligheten för kunder att komma in lite grann, men tyvärr är det nog enda möjligheten vi ser i dag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".