Människor tar ut pengar från bankomater. Foto: Scanpix

Bankregler varnar för ny finanskris

De senaste reglerna heter IFRS 9
1:06 min

Snart kommer regler som är till för att varna för en ny finanskris. Reglerna kräver nyinvesteringar av bankerna för en miljard kronor.
Bankerna tvingas redovisa kreditförluster innan de uppstått.

Peter Englund är professor i finansiell ekonomi på Handelshögskolan. Han tycker de nya reglerna är bra.

– Ja, för en nationalekonom är det en alldeles naturlig princip att man ska göra en bedömning av förväntade kassaflöden, det gäller ju för vilken tillgång som helst, och också för lån. Så att även om man ännu inte förlorat några pengar, så om man befarar förluster i framtiden så är det rimligt att det ska avspegla sig i värdet på lånet.

Aldrig mer. Det får inte hända igen, hette det efter finanskrisen. Nu har det snart gått tio år och lapptäcket av regler för finansmarknaden växer än.

De senaste reglerna IFRS 9 som det heter, handlar delvis om dåliga lån, pengar bankerna lånat ut men räknar med att inte få tillbaka, kanske av en villaägare eller ett krisande företag.

I dag tar bankerna upp förlusterna när de händer. I framtiden måste de hissa varningsflagg långt innan.

Det ger politiker och andra mer tid att hantera nästa kris, när den kommer.
Men det kräver komplexa prognoser och kostar i nyanställningar och teknik. Men Peter Englund tycker ändå det är acceptabelt.

– Jag förstår inte annat än att bankerna måste ju ändå ha en uppfattning om det, för den interna styrningen, om vilka risker man har i sin låneportfölj.

Revisionskonsulten Price Waterhouse Coopers, där Anneli Granqvist är partner tror att det blir dyrt.

– Att bedöma makroläget och andra parametrar vid varje givet tillfälle, det är oerhört komplext, och det kräver en hel del data. Vi gjorde en beräkning mellan tummen och pekfingret bara, att det kostar en miljard. Om det är för mycket eller för lite, ja det får framtiden utvisa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".