Ericssons fabrik i Borås
Ericssons fabrik i Borås Foto: Adam Ihse/TT

Stopp för neddragningar på Ericsson

Neddragningarna räcker
1:18 min

Telekombolaget Ericsson kommer inte göra fler neddragningar i Sverige efter att 2 800 under hösten lämnat sina tjänster i landet. Det meddelar idag företagsledningen.

Enligt Ericssons personaldirektör MajBritt Arfert har neddragningarna gått snabbare än planerat.

– Vi har ju satt upp ett mål och vår bild är att frivillighetsprogrammet är tilltalande. Många lämnar inom områden där vi vet att vi behöver dra ner. Och med det vi ser idag så räcker dessa neddragningar i Sverige.

Det var den 4:e oktober bolaget kom med checkbeskedet: 3 000 tjänster i Sverige skulle bort. Efter att 1 600 nu lämnar frivilligt, efter neddragningar av 820 tjänster i Borås och Kumla och efter naturlig avgång är alltså inga fler neddragningar att vänta enligt personaldirektören MajBritt Arfert.  

Beskedet välkomnas naturligtvis av Per Norlander, chefsförhandlare för Sveriges ingenjörer, samtidigt som han är något kluven till att så många tackat ja till erbjudandet att sluta mot bland annat arbetsbefrielse under en period med bibehållen lön.

– Det är bra för paketen var uppenbarligen attraktivt utformade, men det är ju lite trist att så många kollegor vill lämna företaget. Samtidigt om det nu ska ske så är det bättre med frivillighet än med uppsägningar.

Vad beror det på att de vill lämna företaget?

– Vi har ju flaggat tidigare för att det varit en negativ spiral med varsel och uppsägningar och lite för lite framtidstro, men nu hoppas vi det ska vända i och med att det här sägs vara den sista stora uppsägningen, eller de sista stora neddragningarna, åtminstone under överskådlig tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".