Tvådelad bild: BBC:s kontorsdörr i Thailand, en grå stor dörr och BBC:s logga på en byggnad
Foto: TT/Sveriges Radio, bildmontage

BBC misstänks för majestätsbrott i Thailand

Kan ge upp till 15 års fängelse
1:59 min

Brittiska BBC är under polisutredning i Thailand misstänkt för majestätsbrott för en publicering på sin hemsida om landets nya kung.

Enligt uppgift till Ekot har polis och militär sökt igenom BBC:s kontor flera gånger de senaste dagarna.

Och nu varnar den thailändska militärjuntan all media i landet, inhemsk som utländsk, att om de bryter mot lagen så kommer de att åtalas och dömas utan undantag.

Det är en publicering av en biografi på kung på BBC:s thailändska hemsida som är under utredning. Exakt samma artikel på engelska har legat ute sedan i mitten av oktober utan att något hänt.

Den thailändska versionen fick en stor spridning när en känd studentaktivist delade den. Han greps i helgen misstänkt för majestätsbrott men är nu släppts mot borgen.

Thailand har världens hårdaste majestätslag som förbjuder all spridning av något som kan anses hota kungahuset. Varje förseelse kan ge upp till 15 års fängelse. En lag som gäller alla som är i landet och som också innebär att media tillämpar självcensur.

Enligt uppgifter till Ekot beslöt den överste som utreder studentens eventuella majestätsbrott att även utreda själva artikeln. Men vem som sedan beslöt att specialpolis, militär och lokal polis de senaste dagarna genomsökt BBC:s lokaler i centrala Bangkok verkar vara oklart. Ingen av BBC:s personal har varit där vid tillfällena.

BBC startade en thailändsk sida på Facebook efter militärkuppen för nu 2,5 år sedan och för någon månad sedan blev den en del av BBC på nätet. Enligt uppgift till Ekot har ingen av BBC:s personal i Bangkok blivit kontaktad.

Ultra-royalister har starkt kritiserat BBC Thai allt sedan starten och dom har enligt nyhetsbyrån AP även lagt ut telefonnummer till kontoret och uppmanat folk att ringar och plåga de som jobbar där. BBC Thai är nu blockerad i landet och över sidan är det stämplat "olämpligt innehåll".

– Det har ingen betydelse om du jobbar med media eller inte, bryter du mot landets lagar kommer du att straffas, sa Juntaledaren Prauyt Chan-o-cha igår och la till en varning om att det även finns andra lagar man som media ska se upp med. Och så nämnde han lagen mot uppvigling och databrottslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".