fingerprint cards
Fingerprint Cards. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fingerprint faller efter sänkt prognos

Analytiker: En förtroendeknäck
2:09 min

Fjolårets börskomet Fingerprint Cards rasar i dag på Stockholmsbörsen. Bolagets försäljning blir i år betydligt lägre än vad som sades bara för några månader sedan.

Fingerprint är kanske ett av de mest spännande svenska företagen på Stockholmsbörsen. Bolaget är världsledande på fingeravtrycksteknologi för mobiltelefoner.

De senaste åren har Fingerprints försäljning skjutit i höjden och många aktieägare har blivit miljonärer när bolagets värde mångdubblats. Men de senaste månaderna har aktierna i Fingerprint tappat och i dag rasade kursen efter det att bolaget för andra gången på kort tid sänkt prognosen för försäljningen under 2016.

Ökad konkurrens nämns som en förklaring. Vid lunchtid hade aktien tappat över tio procent av sitt värden.

Aktiemarknaden får nu svårt att lita på bolagets prognoser framöver vilket höjer risken, tror Joel Westerström, analytiker på investeringsbanken Redeye.

– Förtroende är extremt viktigt och det här blir en förtroendeknäck, säger han.

För 2017 bedömer Fingerprint att försäljningen kommer hamna mellan 7,5 miljarder kronor och 9,5 miljarder, vilket är en klar ökning jämfört med i år. Men investerarna har höga krav på tillväxt i Fingerprint. Fortfarande har bolaget en stor marknadsandel på mobilsidan men den kommer definitivt att krympa framöver, tror Joel Westerström.

– Det är klart att det kommer in konkurrenter och att kunder börjar köpa av flera olika leverantörer, men jag tror inte att man ska räkna ut bolaget.

– Men visst tappar de marknadsandel. Däremot är det så att marknaden fortfarande växer kraftigt, säger Westerström.

Dessutom finns det nya områden där Fingerprints teknologi skulle kunna användas framöver. Till exempel för bankkort och passerkort.

Men där väntas fingeravtrycksteknologin på allvar kunna börja ersätta pinkoder först 2018, tror många bedömare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".