Asylboende.
1 av 2
Foto: Maja Suslin/TT
Riksdagsman Jan Ericson (M). Foto: P4 Sjuhärad.
2 av 2
Riksdagsman Jan Ericson (M). Foto: P4 Sjuhärad.

Kommuner kräver tillbaka bostäder från Migrationsverket

Morgan Johansson: Migrationsverket behöver bostäderna
1:39 min

Många kommuner i landet vill ha tillbaka bostäder som de hyr ut till Migrationsverket och som används som asylboende. Nu lyfts frågan i riksdagen. En interpellation har lämnats in till migrationsminister Morgan Johansson, som står fast vid att Migrationsverket bör ha kvar bostäderna.

– Migrationsverket behöver den här basplattan av boenden för asylsökanden. Och det är ju det som har varit problemet förra året, att vi haft för liten bottenplatta och därmed fått hyra av Bert Karlsson och andra på kort tid, och då ofta mycket dyrare än annars, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

Men alla håller inte med. En del kommuner menar att kommunala bostäder, som hyrs ut till Migrationsverket och som används som asylboende, behövs bättre av kommunerna själva. Och Sveriges kommuner och landsting har tidigare under hösten gått ut och sagt att landets kommuner behöver andrum. Nu tas frågan upp i riksdagen. Under torsdagen lämnar den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson in en interpellation till migrationsministern, och han vill ha svar på två saker. 
 
– Dels om han tycker att det är okej att Migrationsverket aktivt saboterar för kommunerna att lösa bostadssituationen genom att hålla fast vid de här lägenheterna som de har. Och sen ska jag fråga honom om han kan tänka sig att ge ett direktiv till Migrationsverket att släppa alla de lägenheter som Migrationsverket hyr, säger Jan Ericson (M).

Ett exempel är Borås. Där menar man att lägenheterna som nu fungerar som asylboende istället behövs som bostäder till nyanlända med uppehållstillstånd. Det kommunala bostadsbolaget i Borås – AB Bostäder – har i hyresnämnden fått rätt att säga upp avtalet med Migrationsverket. Men Migrationsverket har överklagat beslutet till hovrätten. 

– Vi har ett större behov av Migrationsverkets lägenheter än vad Migrationsverket har. Vi får avvakta tills det går upp i hovrätten så får vi se hur det blir. Det är bara att vänta, säger Madeleine Carlsson på AB Bostäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".