Morgan Johansson (S) tror att fler afghaner kommer att få stanna i Sverige.
Morgan Johansson (S) tror att fler afghaner kommer att få stanna i Sverige. Foto: Jens Bäckström/Wiktor Nummelin/TT

"Följden blir att fler får stanna"

Migrationsministern: Det är så systemet ska fungera
1:50 min

Migrationsverket anser att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats de senaste åren. De afghanska asylfallen ska nu bedömas mer generöst. Följden blir att fler kommer att få stanna i Sverige, tror migrationsminister Morgan Johansson.

– Det är klart att om de bedömer att säkerhetsläget har försämrats, då förutsätter jag att beviljandegraden från de sökande från Afghanistan kommer att öka. Och det är så systemet ska fungera.

I ett nytt rättsligt ställningstagande slår Migrationsverket idag fast att säkerhetsläget i Afghanistan har blivit sämre. Det råder väpnad konflikt i stora delar av landet och det kommer att väga tyngre i bedömningen av varje asylärende.

Det innebär att det blir lättare för de nästan 40 000 afghaner som finns i det svenska asylsystemet att få uppehållstillstånd. Lättare att få stanna blir det framför allt för barn, kvinnor och de som tillhör den shiamuslimska minoriteten hazarer 

Även de som är utvisade men inte har lämnat landet kan nu ansöka på nytt.

Morgan Johansson påminner om att många afghaner kommit hit via andra länder, och de kan i så fall skickas dit istället.

– Många av de afghaner som kommit till Sverige är registrerade som asylsökande i andra Eu-länder, så vi har väldigt många Dublinärenden där. Så hur mycket av det här som i slutänden blir till uppehållstillstånd i Sverige är för tidigt att säga.  

Att läget i Afghanistan har förvärrats bekräftas av FN:s humanitära chef i landet, Mark Bowden, som är på besök i Stockholm.

Han säger att trycket på landet är stort, både vad gäller internflyktingar och återvändande från utlandet.

Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forsell säger att Migrationsverkets beslut stärker argumenten för att permanenta den tillfälliga asyllagen.

– Det kommer innebära att fler som är i Sverige får asyl och att fler kommer välja att söka sig hit. Följderna kommer att märkas i Sverige under en ännu längre tid och då behöver vi en lagstiftning som hanterar det, säger han. 

På Hazarernas förening i Sverige blandas glädjen med oro efter Migrationsverkets besked idag. Fortfarande får barn utvisning som genomförs när de fyller 18 år, det har inte ändrats än, säger talespersonen Nasiba Ibrahimi.

– Det finns risk fortfarande tycker jag, men det är väldigt glädjande att de kommer ge uppehållstillstånd till afghaner, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".