Habiba Sarabi
Habiba Sarabi är ordförande i det Höga fredsrådet i Afghanistan och landets första kvinnliga guvernör. Hon är också hazar. Foto: Nathalie Rothschild/Sveriges Radio

Habiba Sarabi: "Hazarerna är särskilt utsatta"

"Hazarer anses inte vara goda muslimer"
1:46 min

Habiba Sarabi, ordförande i det Höga fredsrådet i Afghanistan, delar Migrationsverkets bedömning om det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan och säger att hazarerna är särskilt utsatta.

Migrationsverkets nya rättsliga ställningstagande om Afghanistan innebär att det kan bli lättare för afghaner att få uppehållstillstånd i Sverige. Det gäller framförallt asylsökande som tillhör utsatta grupper i Afghanistan såsom hazarer, en shiamuslimsk minoritet.

Habiba Sarabi är själv hazar. Hon är just nu på besök i Stockholm och säger att det stämmer att säkerhetssituationen i Afghanistan har försämrats. Hazarerna är särskilt utsatta, säger hon.

- De tas i gisslan och mördas av talibaner och andra.. Det här är ett stort problem just nu, särskilt för de yngre generationerna, säger Habiba Sarabi.

Hazarer är en måltavla för talibanerna. De riskerar att bli kidnappade och mördade när de reser genom landet och särskilt utsatta är unga hazarer som söker sig till det relativt trygga Kabul för att studera och jobba, menar Habiba Sarabi.

- De anses inte vara goda muslimer och behandlas som andra klassens medborgare.

Hazarerna ses som ett hot delvis på grund av sin etnicitet men också för att många av dem är utbildade, förklarar Habiba Sarabi. Hon berättar om en student som för bara två veckor sedan kidnappades och hängdes nära Kabul.

- Han var på väg till universitetet i Kabul när en militant grupp tog honom och hängde honom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".